Stotine dilera na meti akcije Grom

Veljović je kazao da će sigurno biti procesuirano više od 250 osoba koje su privedene i za koje postoje dokazi, a da akcija i dalje traje (Tanjug)

Policija je tokom jutra širom Srbije pretresla 909 lokacija, privela više stotina osoba i pronašla i zaplijenila velike količine narkotika svih vrsta, izjavio je u petak direktor policije ove države Milorad Veljović, prenosi agencija Tanjug.

On je rekao da je ta akcija pod nazivom Grom organizirana po nalogu Biroa za koordinaciju službi bezbedosti i da su je zajedno proveli policija, Tužilaštvo i Ministarstvo pravde.

Veljović je kazao da će sigurno biti procesuirano više od 250 osoba koje su privedene i za koje postoje dokazi, a da akcija i dalje traje. Konačni rezultati bit će saopćeni tokom dana.

On je istakao da je u akciji demonstrirano potpuno jedinstvo policije, tužilaštva i pravosuđa i da je jedna od karakteristika akcije to što su pronađene veće količine heroina od marihuane.

‘Mreža koja hara Srbijom’

Veljović je istakao da u akciji, jednoj od najvećih i koordiniranih, učestvuje nekoliko hiljada policajaca i da je bitno da ni jedna informacija nije procurila.

„Pored Uprave kriminalističke policije koja je bila nosilac akcije, učestvovale su i sve druge organizacione jedinice Direkcije policije – Žandarmerija, specijalne jedinice, policija opšte nadležnosti…“, objasnio je on.

Prema njegovim riječima i ova akcija je pokazala da policija može odraditi svaki zadatak i osigura mir i sigurnost.

„Cilj zajedničke koordinisane akcije je da se uđe u dilersku mrežu koja hara Srbijom“, rekao je Veljović izrazivši zadovoljstvo što se u ovoj akciji „prvi put pokazalo potpuno jedinstvo policije, Tužilaštva i pravosuđa“.

Veljović je istakao i da je „akcija planirana u ne baš kratkom vremenskom periodu“ istakavši da je cilj akcije, osim zapljene narkotika bio i da ima drugi efekat – „da se javnost upozna ko i zašto truje našu decu“.

„Tek očekujemo efekte ove akcije – u ovom momentu nam nije bitan represivni već preventivni deo kako bi pokazali javnosti ko su ljudi koji truju našu decu“, istakao je on dodavši da „nije mali broj tih ljudi“.

Veljović je dodao i da su zaplijenjene i velike količine oružja i municije kao i veliki broj automobila, a da je u Novom Pazaru uhapšena osoba za kojom se zbog ubistva tragalo duže vrijeme i u čijem stanu je pronađena veća količina bombi.

Huligani među uhapšenima

On je dodao i da su među uhapšenima i osobe koje pripadaju organiziranim kriminalnim grupama među kojima i huligani koji vrše nasilje na stadionima.

Upitan da li su među uhapšenima i pripadnici navijačkih grupa, Veljović je odgovorio da među uhapšenima nisu navijači već huligani, dodavši da pravosuđe i Tužilaštvo u takvim slučajevima trebaju svoj posao završiti do kraja.

Veljović je rekao i da je u Novom Sadu zaplijenjeno više od pet kilograma heroina i priveden veliki broj osoba, dok su u Lazarevcu izvršeni pretresi na 17 lokacija.

Dodao je i da se u Lazarevcu, koje je poznato po tome što je udruženje građana Sveti Sava objavilo slike osoba za koje tvrde da su dileri, pretresi obavljaju i dalje.

„Niko u akciji neće biti zaštićen, bez obzira ko je i šta je“, rekao je Veljović.

Istakao je i da je lično dobivao prijave građana u vezi onih koji dilaju drogu, a da su te prijave isto dobivali kabinet ministra unutrašnjih poslova i Biro za kordinaciju službi bezbednosti, tako da su akciju inicirali sami građani.

Izvor: Agencije