Stotine civila bježe iz zapadnog Mosula

Civili su pobjegli pred žestokim bombardiranjem dvaju sela nedaleko od mosulskog aerodroma (Reuters)

Nekoliko stotina civila napustilo je svoje domove na rubnim dijelovima zapadnog Mosula u prvom zabilježenom bijegu otkad je tokom vikenda počela ofanziva iračkih snaga uz američku podršku protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Reutersov reporter vidio je 200-tinjak žena i djece koje je savezna policija ukrcala u srijedu u autobuse prema gradu Hamam al-Alilu, 20-ak kilometara južno od Mosula, gdje su organizirani prihvatni kampovi.

Oni su rekli da su pobjegli pred žestokim bombardiranjem dvaju sela nedaleko od mosulskog aerodroma, koji je u središtu interesa iračkih snaga i prvi cilj kopnene ofanzive, kojom se želi zauzeti zapadni dio grada, prenosi Hina.

Strahuje se da bi do 400.000 ljudi moglo biti raseljeno iz zapadnog Mosula, gdje su stanovnici već suočeni s nedostatkom hrane i goriva, a zatvorene su mnoge trgovine, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Nova ofanziva

Iračke snage počele su u nedjelju, uz podršku koalicijskih snaga predvođenih SAD-om, napad na aerodrom u Mosulu, prvi cilj kopnene ofanzive, kojom se želi zauzeti zapadni dio grada, koji je još u rukama ISIL-a.

Borci ISIL-a u zapadnom Mosulu nalaze se u okruženju, zajedno sa gotovo 650.000 civila, nakon što su ih iračke snage, koje okružuju grad, uz podršku SAD-a protjerale iz istočnog dijela grada u prvom dijelu ofanzive, završenom prošlog mjeseca.

Britanska nevladina organizacija “Save the Children” procjenjuje da se u zapadnom Mosulu nalazi blizu 350.000 djece mlađe od 18 godina i apelira da ih se zaštiti.

Mosul je de facto “glavni grad” ISIL-a u Iraku, a vođa te grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglasio je 2014. godine halifat upravo u džamiji u zapadnom dijelu grada.

Izvor: Agencije