Stotine cipela ispred MUP-a u Bukureštu zbog nestale djece

Građani su se okupili u 11:05, u vrijeme kada je Macesanu prvi od tri puta pozvala policiju (EPA)

Građani Bukurešta ostavili su u subotu približno 200 pari cipela ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije kako bi skrenuli pažnju na slučajeve nestale djece, prenose agencije, te dodaju kako su ostavljene i igračke, svijeće…

Organizatori, Nacionalna liberalna partija (PNL) u Bukureštu, kažu kako su htjeli ukazati na činjenicu da tragedija u Karakalu, kada je ubijena 15-godišnja djevojčica koja je prethodno kidnapirana, „nije izoliran slučaj“.

Nedavno ubistvo Alexandre Macesanu (15) izazvalo je bijes javnosti jer policija nije pravovremeno reagirala na njene telefonske pozive da je oteta.

Policija je imala problema da locira djevojku jer su koristili pogrešnu tehnologiju, a tražila je i nepotrebne naloge za pretres kada je pronašla kuću muškarca koji ju je kidnapirao. U međuvremenu je i ministar policije podnio ostavku.

Hiljade nestalih maloljetnika

Građani su se okupili u 11:05, u vrijeme kada je Macesanu prvi od tri puta pozvala policiju, prenose agencije.

Organizator skupa Daniel Ciungu upozorava kako se svake godine ne nađe 400 nestale djece.

„Mnogi mladi ljudi napuštaju Rumuniju, oni su ili kidnapirani ili obmanuti i vode ih u druge države gdje ih iskorištavaju ili zloupotrebljavaju. To je veliki problem za Rumuniju što ne može da zaštiti svoje građane. O ličnoj sigurnosti svakog građanina se ne može pregovarati“, rekao je on.

Prema zvaničnim podacima, u Rumuniji je prošle godine nestalo 4.000 maloljetnih lica od kojih je 3.600 pronađeno.

Izvor: Agencije