Stopostotna reciklaža automobilskih guma

Ako bi automobilske bile ostavljene na jednoj hrpi, u zavisnosti od kvalitete, bile bi na istom mjestu i za 2.000 godina. Zato ih se rješavamo vatrom, a zbog sagorijevanja u velikoj mjeri zagađujemo zrak.

Postoji i mnogo bolje rješenje. Kompanija SGI je prije tri godine pokrenula prvu fabriku za reciklažu guma u Bosni i Hercegovini. Uprava planira širenje na regionalno tržište, a već ima pogone u austrijskom Innsbrucku.

„Tehnologija koju mi zastupamo je tehnologija koja pirolitičkom metodom vraća stare otpadne gume i ulja u njihovo prvobitno stanje. To je tzv. „reverse process“, gdje sirovine od kojih je nastala guma, vraćamo u njihovo prvobitno stanje“, navodi Kerim Zubčević, direktor SGI-ja.

Samoodrživi sistem

Gumu treba prvo izrezati na sitne komade, zatim ubaciti u reaktor i zagrijati na temperaturu između 350 i 400 stepeni. Tada ona prelazi u plinovito stanje, a plin dalje, putem cijevi, putuje kroz spremnike sa hladnom vodom.

U njima prelazi u tečno stanje, te se dobija pirolizno ulje.

Kako objašnjava šef smjene u pogonu Hasan Suljić, ovo ulje se dalje obrađuje kako bi se odvojila fosilna goriva i ostali korisni elementi. Sve što ostane nakon procesa je plin koji se vraća nazad u reaktore i koji preuzima ulogu zagrijavanja, tako da ovaj sistem nakon jednog sata postaje samoodrživ.

„Iskorištenost gume je 100%. Sve što ostane nakon reciklaže ide ponovo u upotrebu“, kaže Suljić.

Svi standardi zadovoljeni

Nakon reciklaže, 40 posto gume biva pretvoreno u dizel, a pet posto u benzin. Blizu 30 posto postaje karbon koji se najčešće koristi u autoindustriji i kozmetičkim preparatima,  a 10 posto pretvara se u čelik topljenjem žice iz gume.

Od jedne desetine nastaju teška ulja, dok se preostalih pet posto gume pretvara u otpadne plinove koji se iskoriste u procesu reciklaže.

Za 14 sati, fabrika reciklira 10 tona gume. Budući da se, prema podacima kompanije SGI, u BiH svake godine prikupi blizu 110.000 tona starih guma, i to ne računajući gume teretnih vozila i drugih mašina, sirovine za rad ove fabrike izgleda da ne može nestati.

„Proces reciklaže zadovoljava sve ekološke standarde, samim tim i gorivo koje nastaje reciklažom guma zadovoljava sve standarde tržišta. U praktičnom smislu to znači da ovaj dizel možemo uzeti i direktno nasuti u rezervoar automobila“, javlja novinar Al Jazeere Emir Nuhanović koji je posjetio ovaj pogon u Mostaru.

Izvor: Al Jazeera