Stopa nezaposlenosti najmanja u Sloveniji, najveća u Bosni i Hercegovini

Nezaposlenost, Nezaposleni
Radno sposobni ljudi sve više odlaze u potragu za sigurnijom egzistencijom na Zapad (AP)

S evidentiranih 7,3 posto, prema podacima iz prošle godine, Slovenija ima najmanju stopu nezaposlenosti u regiji, dok je, prema posljednjim podacima, najlošija Bosna i Hercegovina sa 27,5 posto registrirane nezaposlenosti. 

Osim Slovenije, sve druge države u regiji imaju stopu nezaposlenosti veću od deset posto.

Osim Bosne i Hercegovine, jedina s registriranom nezaposlenošću većom od 20 posto jest Makedonija, pokazuje analiza Anadolije.

Tako je stopa nezaposlenosti prema trećem kvartalu (srpanj-rujan) prošle godine u Hrvatskoj bila 12,1 posto iako je podatak za studeni prošle godine pokazao da se taj broj povećao na 14,4 posto na mjesečnoj razini.

Evidencija neažurna jedino u Bosni i Hercegovini

Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godine u Srbiji iznosila je 13,8 posto, Crnoj Gori 16,9 posto, dok je u Makedoniji bila 23,4 posto.

Zanimljivo je da sve države u regiji vode stalno evidentiranje registrirane nezaposlenosti i imaju ažurirane podatke zaključno s trećim kvartalom 2016. godine.

Bosna i Hercegovina jedina je koja tu brojku već duže nije mijenjala, nego podatke bazira na godišnjim izvještajima, i to sa zakašnjenjem.

Izvor: Agencije