Stoltenberg: Udari smanjuju mogućnost novih hemijskih napada

Jens Stoltenberg smatra da bi poboljšanje komunikacije između NATO-a i Rusije moglo pomoći u smanjenju tenzija (EPA)

Generalni sektretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je u ponedjeljak da će zračni udari na Siriju izvedeni u subotu smanjiti sposobnost sirijske Vlade da izvede nove hemijske napade.

On je rekao da su napadi koji su izveli SAD, Francuska i Velika Britanija “jasna poruka” sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, Rusiji i Iranu da upotreba hemijskog oružja nije prihvatljiva i da saveznici neće stajati po strani i posmatrati.

Stoltentenberg je izjavu dao u intervjuu turskoj NTV stanici, prenio je AP.

On se nalazi u Turskoj, gdje će razgovarati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i drugim turskim zvaničnicima.

Stoltenberg je ranije izjavio da Sjevernoatlantski savez osuđuje upotrebu hemijskog oružja te da takvi napadi ne mogu ostati nekažnjeni.

NATO obaviješten o udarima

On ističe da su te tri članice NATO-a došle do saznanja da je sirijski režim odgovoran za upotrebu hemijskog oružja u napadu u Doumi i da su o vojnoj intervenciji prethodno izvijestili rukovodstvo Saveza, prenijela je Anadolija.

“Sve članice NATO-a su u potpunosti podržale tu intervenciju i potvrdile da upotrebi sile u tom slučaju nije bilo alternative”, naveo je Stoltenberg.

U subotu u Briselu NATO je održao sjednicu o situaciji o Siriji, s akcentom na napade koje su SAD, Francuska i Velika Britanija izvele ranije tog dana u Siriji.

Osvrnuvši se na odnose između NATO-a i Rusije, Stoltenberg je kazao da dijalog s Moskvom nije lagan, ali da zato i jeste toliko važan.

“Taj dijalog je posebno važan u ovom periodu rastućih tenzija. Rusija je naš susjed i nikuda ne ide. Zato je NATO otvoren za uspostavu dijaloga s Rusijom”, kazao je on

Izvor: Agencije