Stoltenberg u BiH: Uknjižite vojnu imovinu na državu

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg tokom radne posjete Sarajevu poručio je da BiH ima sve potrebne instrumente da napreduje ka savezu i pozvao bh. političare da poduzmu još hrabrije reforme na putu ka članstvu u NATO-u.

Stoltenberg je podsjetio da NATO već dvije decenije pomaže garantiranju mira u regiji i da izuzetno cijeni partnerstvo sa BiH koje je važno za obje strane, prenosi agencija Anadolija.

Generalni sekretar NATO-a je zahvalio na bh. doprinosu različitim aktivnostima NATO-a i operacionim misijama posebno u Afganistanu i u međunarodnoj borbi protiv terorizma. 

“Cijenimo vašu donaciju municije Iraku koji su u borbi protiv ISIS-a i to su samo neki primjeri toga na koji način vi doprinosite našoj zajedničkoj saradnji. Vaše oružane snage čine razliku, također i vaš doprinos, to svjedoči da ste spremni dijeliti odgovornost za euroatlantsku sigurnost”, rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, BiH kao kandidat za članstvo u NATO ima potrebne instrumente da napreduje ka savezu, te je podvukao je da je “NATO spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo onda kada sva vojna imovina bude uknjižena na državu”.

Na medijske navode da NATO ima spremne trupe koje bi intervenirale u BiH u slučaju destabilizacije, Stoltenberg je ponovio da je NATO partner BiH s kojom zajednički radi na implementiranju reformi, te podcrtao da NATO nema nikakvih namjera niti planova da rasporedi borbene trupe u BiH.

Ivanić: Interes BiH je saradnja s NATO-om

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka s Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a, istakao je da je opredjeljenje Bosne i Hercegovine jasno, a to je da se saradnja i partnerstvo s NATO-om nastavi.

Osim Ivanića, susretu su prisustvovala i preostala dva člana kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović i Dragan Čović, prenosi agencija Anadolija.

“Upoznali smo gospodina Stoltenberga sa političkim prilikama u BiH, ali i sa napretkom koji je napravljen u sektoru odbrane. Unutar Predsjedništva BiH postoji puni konsenzus da je interes BiH da se što prije aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP). Ta politička saglasnost postoji i na nivou političkih partija. U Predsjedništvu BiH usvojen je Pregled odbrane, nakon nekoliko godina, ovaj sastav je postigao konsenzus. On će biti osnova kretanja i razvoja Oružanih snaga BiH. Usvojili smo i plan implementacije tog programa, kao i Akcioni plan implementacije plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH za period 2017– 2027. godina. To su značajna politička dostignuća koja pokazuju našu opredijeljenost”, rekao je Ivanić.

[Anadolija]

Knjiženje vojne imovine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasio je da reforme i modernizaciju Oružanih snaga “trebamo raditi zbog sebe, a ne zbog NATO-a”.

“Knjiženje vojne imovine se kreće, ali ne kao što želimo. Ima tu određenih problema sa političkim konsenzusom i vlasničkim listovima. Jasno sam rekao da je opredjeljenje Predsjedništva BiH da smirujemo prilike u regionu i da smo za nastavak saradnje sa NATO-om u mirovnim misijama. Bio sam u Afganistanu i vidio sam koji respekt i poštovanje naše snage tamo imaju. Sa zadovoljstvom očekujemo zajedničku vježbu sa NATO-om u septembru 2017. godine na prostoru Tuzle, koja će se više baviti upotrebom Oružanih snaga u slučaju elementarnih nepogoda. Nastavljamo i globalnu borbu protiv ISIS-a. Naš interes je da se partnerstvo i saradnja sa NATO-om nastave”, ističe Ivanić.

Ivanić je također rekao da o članstvu u NATO-u u Bosni i Hercegovini nema potpune saglasnosti, ali da ima o MAP-u. Prema njegovim riječima, generacije koje su sada na političkoj sceni o tome neće odlučivati.

“Razgovarati danas o članstvu, a nemamo aktiviran ni MAP preuranjeno je. Trebamo se držati onoga o čemu trenutno imamo saglasnost, a to je da ćemo modernizovati Oružane snage, aktivirati MAP, nastaviti osavremenjivanje i sarađivati sa alijansom koja ima globalni značaj”, naglasio je Ivanić.

Stoltenberg će se tokom dana u Sarajevu sastati sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te sa članovima nekoliko državnih komisija. Planirano je da razgovara i sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a posjetu će zaključiti susretom s izaslanstvom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i ministricom odbrane Marinom Pendeš.

Širenje Alijanse

Ranije je najavljeno da Stoltenberg dolazi u Sarajevo da bi se na licu mjesta uvjerio kako bh. vlasti napreduju u sprovođenju reformi koje NATO traži da bi bio aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Stoltenberg bi također, kako se navodi, zvaničnicima Bosne i Hercegovine trebao uputiti poruku da Alijansa ne odustaje od širenja na području zapadnog Balkana, prenosi agencija Beta.

NATO bi ove godine trebao odlučivati o aktiviranju MAP-a, što je u novembru prošle godine potvrdio i sam generalni sekretar Alijanse tokom razgovora sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem u Briselu.

Tada je naglasio da je NATO spreman aktivirati MAP kad Bosna i Hercegovina završi s procesom uknjiženja perspektivnih vojnih lokacija na državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je dokument pod nazivom “Pregled odbrane”, a koji tretira reformu u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, podsjeća agencija Patria.

Generalni sekretar NATO-a nakon posjete Bosni i Hercegovini ide na Kosovo, gdje je planiran sastanak s predsjednikom i premijerom Kosova Hashimom Thacijem i Isom Mustafom.

Izvor: Al Jazeera i agencije