Stoltenberg: Talibani moraju znati da nastavak borbe ne služi ničemu

Stoltenberg je stigao u nenajavljenu posjetu Afganistanu (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak u Kabulu da su mirovne perspektive u Afganistanu “bolje nego unazad mnogo godina”, uprkos nasilju.

“Situacija je i dalje zabrinjavajuća, ali mirovni potencijal bolji je sada nego unazad mnogo godina”, ocijenio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem.

“Talibani moraju razumjeti da nastavak borbe ne služi ničemu i da je kontraproduktivan”, dodao je Stoltenberg koji je stigao u nenajavljenu posjetu Afganistanu.

Nekoliko sati ranije talibani su zauzeli izolirani položaj afganistanske vojske, usmrtivši najmanje 20 vojnika, objavili su lokalni zvaničnici.

Međunarodni skup o Afganistanu

Još 20 vojnika smatra se nestalima nakon drugog napada koji su u noći na utorak izveli pobunjenici u pokrajini Farah, izjavio je Dadulah Kaneh, član pokrajinskog vijeća.

Talibani su preuzeli odgovornost za taj napad, objavivši da su usmrtili više od 20 vojnika te zatočili petoricu.

Stoltenbergova posjeta događa se nekoliko dana prije međunarodnog skupa o Afganistanu u Rusiji, gdje će sjediti afganistanska delegacija, dok su talibani neodlučni u vezi s učešćem.

Izvor: Agencije