Stoltenberg: Sve je manje vremena da spasimo INF

Moramo biti spremni za svijet s više ruskih projektila, upozorio je Jens Stoltenberg (EPA)

Sve je manje vremena da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom, Sporazum o nuklearnom razoružanju – INF, iz kojega se Rusija povukla početkom srpnja, upozorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

On je obećao “primjeren, obrambeni odgovor” ako se Rusija ne vrati u sporazum, potpisan u vrijeme Hladnog rata, odnosno ne počne ispunjavati obaveze do 2. kolovoza, kada sporazum istječe, prenose agencije. 

Sporazumom, koji su 1987. godine potpisali SAD i bivši SSSR, zabranjeni su projektili kratkog i srednjeg dometa.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će SAD suspendirati svoje obaveze prema sporazumu o projektilima srednjeg dometa u veljači te optužio Rusiju za kršenje njegovih uvjeta.

‘Odgovorit ćemo na primjeren način’

Rusija je optužbe odbacila, no ubrzo nakon toga i ona je suspendirala svoje obveze i objavila planove vezane uz razvoj novih sustava oružja.

“Moramo biti spremni za svijet s više ruskih projektila”, upozorio je Stoltenberg.

On je kazao da su ruski projektili, za koje tvrdi da Rusija njima “očito krši sporazum”, sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni i vrlo ih je teško detektirati, a sposobni su dosegnuti europske gradove u nekoliko minuta.

Premda NATO ne namjerava rasporediti svoje kopnene nuklearne projektile u Europi, Stoltenberg je rekao da će Savez odgovoriti na “primjeren, obramben način” odbije li se Rusija do 2. kolovoza vratiti obavezama iz sporazuma.

“Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen-temeljac u kontroli oružja desetljećima i sada smo svjedoci njegove propasti”, upozorio je.

Premda je od najveće važnosti da Rusija ponovno počne poštivati sporazum, Stoltenberg je rekao da uopće nema “ikakvih naznaka” da će zemlja to i učiniti.

“Stoga se moramo pripremiti za svijet bez sporazuma INF i svijet s više ruskih projektila”, ustvrdio je glavni tajnik NATO-a.

EU pozviva na poštivanje sporazuma

I Europska unija pozvala je prije nekoliko dana službenu Moskvu da poduzme “hitne” mjere kako bi se zajamčilo poštivanje INF-a.

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a, jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma.

Na temelju odluke najavljene u veljači, koju je u međuvremenu ratificirao i ruski parlament, Rusija je prestala poštovati sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. 

Izvor: Agencije