Oglasi

Stoltenberg: Srbija sama donosi odluke

Generalni sekretar NATO-a kaže da je na Srbiji odluka kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi imati.
Sarađujemo sa Srbijom, nedavno smo imali jednu od naših vježbi civilne spremnosti tamo, podsjetio je Jens StoltenbergEPA

Srbija, kao vojno neutralna zemlja, koja nema cilj ući u NATO, sama donosi odluke, rekao je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

Na Srbiji je odluka i kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi imati, kazao je on za Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Stoltenberg je to rekao odgovarajući na pitanje kako komentira zabrinutosti u vezi s kineskom ulogom u regiji kada je riječ o novoj 5G tehnologiji.

Kako je objasnio, zemlje koje su članice NATO-a ili teže da mu se priključe, kao što je Sjeverna Makedonija, moraju zadovoljiti standarde, uključujući siguran načinkomunikacije.

'Srbija je blizak partner NATO-u'

Stoltenberg je kazao da se zahtjevi koji se moraju ispuniti, kada je riječ o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, ne odnose na države koje nisu članice.

"Možemo ih zamoliti ili ih posavjetovati, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi li imati i kako želi organizirati svoju civilnu infrastrukturu", rekao je Stoltenberg.

Alijansa pozdravlja činjenicu, kako je kazao, da je Srbija blizak partner NATO-u.

"Surađujemo sa Srbijom. Nedavno smo imali jednu od naših vježbi civilne pripravnosti u Srbiji, a i ja sam posjetio Beograd i sastao se s predsjednikom Srbije [Aleksandrom Vučićem]. On i ja smo otvorili smo tu vježbu, koja pokazuje da radimo zajedno", naveo je Stoltenberg.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.