Oglasi

Stoltenberg: Sjeverna Makedonija uskoro će ući u NATO

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse vjeruje da će ta balkanska država postati punopravna članica na samitu u decembru u Londonu.
Sjeverna Makedonija, NATOStoltenberg smatra da Sjeverna Makedonija ispunjava sve standarde za članstvo u NATO-uEPA - Arhiva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u utorak nadu da će Sjeverna Makedonija postati punopravna članica Alijanse do kraja 2019.

Na konferenciji za novinare u Briselu izrazio je nadu da će proces ratifikacije pristupnog protokola za Sjevernu Makedoniju biti završen do decembra te da će ta država postati punopravna članica na predstojećem samitu NATO-a u Londonu.

"Ne zavisi od mene koliko će brzo ratificirati protokol, ali bilo bi dobro da to završe do decembra, kada će se čelnici sastati u Londonu. Ako ne, onda očekujem da će se to dogoditi ubrzo nakon samita", rekao je Stoltenberg.

Politika 'otvorenih vrata'

Generalni sekretar NATO-a smatra da Sjeverna Makedonija ispunjava sve standarde za članstvo u NATO-u.

Vjeruje da je njeno članstvo u Alijansi znak da politika "otvorenih vrata" funkcionira.

"Proširenje NATO-a veoma je uspješna priča, koja pomaže u širenju prosperiteta, stabilnosti i demokratije u Evropi", izjavio je Stoltenberg.

Poruku je poslao uoči samita ministara odbrane zemalja članica NATO-a, koji će u srijedu i četvrtak biti održan u Briselu, a kojem će prisustvovati i ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.