Oglasi

Stoltenberg: Širenje na zapadnom Balkanu doprinijelo stabilizaciji

Generalni sekretar NATO-a rekao je da je proširenje ojačalo Alijansu i osnažilo zemlje regije.
Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak u BriseluEPA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je proširenje NATO-a na zemlje zapadnog Balkana ojačalo Alijansu, pomoglo stabilizaciji i osnažilo zemlje regije koje su se pridružile Sjevernoatlantskom savezu.

Stoltenberg je pred sastanak ministra odbrane zemalja članica NATO-a, na kojem će prvi put učestvovati predstavnik Makedonije, kao buduće članice Alijanse, podsjetio na vojne konflikte i zločine koji su se krajem 1990-ih događali na zapadnom Balkanu.

"NATO je odigrao ključnu ulogu u rješavanju tih konflikata, u zaustavljanju ratova i stabilizaciji. Još postoje mnogi izazovi i problemi, ali je veoma ohrabrujuće da imamo članice kao što su Hrvatska, Albanija, Crna Gora i buduća, Sjeverna Makedonija", poručio je Stoltenberg.

Situacija na Kosovu

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak u Briselu, a jedna od tema bit će misija KFOR-a i saradnja NATO-a s Kosovskim sigurnosnim snagama. 

Očekuje se da ministri Alijanse razmotre situaciju u vezi s promjenom mandata Kosovskih sigurnosnih snaga i nivoa svoje podrške i angažmana s njima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.