Stoltenberg: SAD poštuje nuklearni sporazum, problem je Rusija

Raketa
'Davidova praćka' radi na udaljenosti do 400 kilometara i izravan je konkurent sistemu S-400 (Reuters)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, upitan da komentira najavu Washingtona o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju, izjavio je u srijedu da Sjedinjene Američke Države u potpunosti poštuju sporazum o kontroli naoružanja iz 80-ih godina, ali on ne može biti efektivan ukoliko ga Rusija nastavi kršiti.

“Ugovor INF vrlo je važan ali ne funkcionira ako ga se ne poštuje. SAD poštuje svoje obveze, ali ih Rusija krši”, podsjetio je Jens Stoltenberg. 

“Sve saveznice suglasne su da SAD potpuno poštuje sporazum, problem je rusko ponašanje“, izjavio je čelnik NATO-a na konferenciji za novinare, prenosi Fena agenciju Reuters.

Odluka američkog predsjednika nije naišla na jednoglasnost unutar Saveza, priznao je Jens Stoltenberg. EU je zatražio da se “sačuva taj ugovor ključan za sigurnost”.

‘Ne želimo novu utrku u naoružanju’

Članice NATO-a odbijaju raspoređivanje novog nuklearnog naoružanja u Europi kao odgovor na prijetnje Rusije, izjavio je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg nakon prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa o jačanju američkog arsenala. 

Predstavnici 29 zemalja članica NATO-a okupit će se u četvrtak u sjedištu Saveza u Bruxellesu kako bi raspravljali o posljedicama nesuglasica između SAD-a i Rusije, izjavio je on na susretu s novinarima. 

“Ne želimo novi hladni rat, ne želimo novu utrku u naoružanju”, upozorio je on, kako prenosi Hina. 

“Ne vjerujem da će članice NATO-a pristati rasporediti više nuklearnog oružja u Europi kako bi odgovorile na ruski novi raketni program SSC-8” (nazvan 9M729 u Rusiji)”, potvrdio je on. 

INF sporazum potpisali su 1987. godine tadašnji lideri SSSR-a i SAD-a, Mihail Gorbačov i Ronald Reagan, i tim je sporazumom okončana kriza iz 80-ih godina prošlog stoljeća, koja je izazvana raspoređivanjem sovjetskih projektila srednjeg dometa SS-20 s nuklearnim bojnim glavama, koje su ciljale zapadne prijestolnice.

Zahvaljujući tom sporazumu, uništeno je gotovo 3.000 raketa s nuklearnim i konvencionalnim glavama.

Trump: Jačanje arsenala dok se ne urazume

Riječ je o projektilima dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da SAD predviđa izaći iz toga sporazuma.

Također je zaprijetio povećanjem američkog nuklearnog arsenala radi kontriranja ruskom razvoju i raspoređivanju novog raketnog sustava dugog dometa.  

Trump optužuje Rusiju da ne poštuje taj ugovor “već puno godina”.

Kremlj je, pak, u ponedjeljak objavio da se “kategorički ne slaže” s tim optužbama.

Trump je upozorio u ponedjeljak kako SAD namjerava jačati vlastiti arsenal nuklearnog naoružanja kako bi izvršio pritisak na Rusiju i Kinu.

Agencija Reuters navodi kako je Trump ponovio ocjenu da se “Rusija nije pridržavala Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa”, koji je potpisan 1987. godine i iz kojeg zaprijetio da će SAD povući.

“Dok se ljudi ne urazume, SAD će jačati vlastiti nuklearni arsenal”, rekao je Trump i dodao da se to “odnosi na Rusiju i Kinu”.

U utorak je postignut preliminarni dogovor o sastanku američkog i ruskog predsjednika, Donalda Trumpa i Vladimira Putina, u Parizu, prigodom obiježavanja završetka Prvog svjetskog rata 11. studenoga, objavio je visoki dužnosnik Kremlja.

Dogovor o sastanku Putina i Trumpa

Jurij Ušakov rekao je novinarima da su Putin i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji su se sastali u utorak u Moskvi, potvrdili preliminarni dogovor o sastanku šefova država u Parizu.

Ruski predsjednik rekao je Boltonu da bi želio nastavak dijaloga s američkim predsjednikom, unatoč “neprijateljskim koracima” Washingtona, prenosi Beta.

Putin je Trumpovom savjetniku rekao da je Rusija zbunjena “ničim izazvanim potezima koje je teško nazvati prijateljskim”.

Na početku sastanka s Boltonom, ruski lider je rekao da bi želio razgovarati o brojnim pitanjima u području kontrole naoružanja, uključujući Trumpovu objavu da namjerava povuči SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine.

Izvor: Agencije