Stoltenberg: Razvoj novih ruskih raketa ugrožava sporazum

Jens Stoltenberg, NATO
Stoltenberg je pozvao Rusiju da osigura potpuno i transparentno poštivanje INF sporazuma (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da je ruski razvoj novih nuklearnih projektila u Europi opasnost za ključni sporazum koji je bio zaslužan za završetak hladnog rata.

Američki predsjednik Donald Trump otkrio je 20. listopada da Washington planira izaći iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987., zbog onoga što vidi kao rusko kršenje sporazuma.

“Problem je razvoj novih ruskih projektila. Više nema novih američkih projektila u Europi, ali zato ima više ruskih, koji mogu nositi nuklearne glave, i takvi projektili dovode u opasnost INF sporazum“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Norveškoj.

“Zbog toga pozivamo Rusiju da osigura potpuno i transparentno poštivanje INF sporazuma”, dodao je.

Također je izrazio uvjerenje da će i Rusija i zapadni saveznici djelovati uz međusobno uvažavanje.

Vojna vježba razljutila Moskvu

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. zabranjuje SAD-u i Rusiji da posjeduju, proizvode i testiraju krstareće rakete s kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometara.

Stoltenberg je, nazočeći vojnoj vježbi “Trident Juncture” u Norveškoj, naglasio da “ovo nije situacija iz hladnog rata” te ponovno istaknuo da su one organizirane “čisto za sprječavanje, a ne za provociranje”, prenosi Tanjug.

NATO je obavijestio Rusiju o vježbama i pozvao je da ih nadgleda, ali je taj potez svejedno razljutio Rusiju, navodi agencija AP.

Moskva je upozorila da bi mogla biti prisiljena odgovoriti na povećanu vojnu aktivnost NATO-a i priopćila da njezina mornarica planira testirati rakete u međunarodnim vodama, u blizini mjesta gdje Savez provodi najveće vojne vježbe od završetka hladnog rata, navodi AP.

Izvor: Agencije