Stoltenberg: Rat sa Sjevernom Korejom bi bio katastrofalan

Velika avijacijska vježba sa stotinama letjelica počela je u okviru zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u ponedjeljak da bi rat na Korejskom poluotoku bio katastrofalan, ali i naglasio da Alijansa ima sredstva kojima bi odgovorila na nuklearne i raketne napade kada bi oni bili izvedeni.

On je to rekao novinarima u Briselu, gotovo sedmicu dana nakon što je prošle srijede Sjeverna Koreja izvela najnoviji test, ispalivši novu interkontinentalnu balističku raketu dalekog dometa Hwasong-15.

Sjeverna Koreja je nakon toga saopćila da je ta raketa najjača koju je zvanični Pjongjang do sada ispalio i da ona može dosegnuti do američkog kopna, što je potvrdio i zvanični Seul.

Vježba sa stotinama letjelica

Stoltenberg je naglasio da bi “rat u toj regiji bio katastrofalan i da bi imao globalne posljedice”, ali i da je 29-člana Alijansa “snažna i ujedinjena” i da je “NATO u mogućnosti odgovoriti na bilo koji napad, uključujući i balističke i nuklearne napade”.

Alijansa će raditi sa svojim partnerima u regiji i “nastavit će vršiti maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju”, rekao je on novinarima u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza.

U međuvremenu je počela velika avijacijska vježba sa stotinama letjelica, u okviru zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak počinju veliku avijacijsku vježbu sa stotinama letjelica, za koju Sjeverna Koreja tvrdi da dovodi regiju “na rub nuklearnog rata”.

Dvanaest hiljada američkih vojnika i 230 vojnih aviona učestvovat će u ratnim igrama, koje traju do četvrtka.

Pjongjang: Na rubu nuklearnog rata

Američki vojni avioni tipa US F-22 Raptor te južnokorejske letjelice F-15K, KF-16 i F-5 bit će dio vježbe.

Tokom vježbe, za koju Sjeverna Koreja tvrdi da dovodi regiju “na rub nuklearnog rata”, simulirat će se udari na sjevernokorejske nuklearne i raketne mete i raketne lansere, saopćila je Ratna avijacija Južne Koreje, prenijela je agencija Yonhap.

Vježba se održava nakon što je Sjeverna Koreja prošle sedmice testirala svoju najmoćniju interkontinentalnu balističku raketu.

Izvor: Agencije