Stoltenberg: Proces ulaska S. Makedonije u NATO ide po planu

Jens Stoltenberg, Zoran Zaev
Razgovor Zaeva i Stoltenberga dogodio se nakon što članice EU-a nisu uspjele postići saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je objavio kako je u telefonskom razgovoru poručio premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu da proces ulaska te zemlje u savez ide prema planu, nakon što je Bruxelles odbio otvoriti pristupne pregovore s tom državom.

“Dobar telefonski poziv s premijerom Zaevom kako bi potvrdio NATO-ovu predanost pristupanju Sjeverne Makedonije. Proces ratifikacije ide po planu i radujem se brzom članstvu Sjeverne Makedonije u našoj Alijansi”, napisao je glavni tajnik na svom Twitter-profilu, kako prenosi Hina. 

Zasad je protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije ratificiralo 20 od 29 članica NATO-a, a ta će zemlja moći postati članicom najranije početkom prosinca, kad će u Londonu biti održan sastanak na vrhu Alijanse. 

Prijevremeni izbori

Razgovor Zaeva i Stoltenberga dogodio se nakon što članice EU-a u petak nisu uspjele postići suglasnost o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Zaev je dan kasnije najavio da želi prijevremene izbore na kojima će se pokazati volja građana nakon odluke u Bruxellesu, istaknuvši kako je to bila “povijesna pogreška”.

Izbori će biti održani 12. travnja.

Bez nagrade EU-a

Zaev je kazao kako je njegova vlada učinila sve što su EU i NATO zatražili, što je uključivalo i promjenu imena države, za što je jedva dobio većinu u Sobranju.

Unija to nije nagradila otvaranjem pregovora zbog protivljenja Francuske, Danske i Nizozemske, navodi agencija.

Europski su čelnici ranije upozorili da bi to moglo otvoriti “vakuum” na Balkanu, koji će iskoristiti države poput Kine i Rusije.

Izvor: Agencije