Stoltenberg preuzeo funkciju generalnog sekretara NATO-a

Jens Stoltenberg je sin je Thorvalda Stoltenberga, nekadašnjeg norveškog ministra odbrane i vanjskih poslova

Novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg preuzeo je u srijedu dužnost koju je u proteklih više od pet godina obnašao Anders Fogh Rasmussen.

Norvežanin Stoltenberg je u srijedu ujutro ušao u svoj ured u sjedištu NATO-a u Briselu, a tokom dana predsjedavat će prvim sastankom Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine ambasadori zemalja članica te održati prvu konferenciju za novinare.

Stoltenberg na tom mjestu zamjenjuje bivšeg danskog premijera Rasmussena, kojem je mandat istekao u utorak, 30. seprtembra, nakon pet godina i dva mjeseca, koliko je bio generalni sekretar NATO-a.

Jens Stoltenberg, 55-godišnji socijaldemokrat, u dva je navrata bio norveški premijer, od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013. godine, prenosi Hina.

Dobri odnosi s Rusijom

Sin je Thorvalda Stoltenberga, nekadašnjeg norveškog ministra odbrane i vanjskih poslova, koji je 1993. godine imenovan za specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju i za koupredsjedavajućeg Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju.

Thorvald Stoltenberg je na mjestu specijalnog izaslanika zamijenio bivšeg američkog sekretara Cyrusa Vancea te je umjesto njega nastavio posao zajedno s izaslanikom tadašnje Evropske zajednice Davidom Owenom.

Jens Stoltenbeg, ekonomist po obrazovanju, za generalnog sekretara NATO-a imenovan u martu ove godine.

U mladosti je bio pacifist i pripadao je pokretima koji su bili protiv NATO-a i Evropske zajednice.

Već 70-tih godina protestirao je protiv američkog rata u Vijetnamu, ali je kasnije Norveška s njim na čelu kao premijerom sudjelovala u ratu u Afganistanu te u zračnim udarima protiv režima Moammara Gaddafija u Libiji.

Tokom političke karijere razvio je dobre odnose s Rusijom, s kojom NATO, zbog krize u Ukrajini, trenutno ima najzategnutije odnose od završetka Hladnog rata.

On je prvi generalni sekretar NATO-a koji dolazi iz zemlje koja graniči s Rusijom.

Jens Stoltenberg je s ruskim čelnicima Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim zaključio sporazume o razgraničenju na moru i o ukidanju viza za lokalno stanovništvo s obje strane granice.

Premijer kao taksista

Prema norveškim medijima, za generalnog sekretara NATO-a predložila ga je njemačka kancelarka Angela Merkel, što je brzo podržao američki predsjednik Barack Obama.

U kampanji za parlamentarne izbore prošle godine na svom Facebook profilu objavio je videoklip snimljen kada je u junu 2013. godine, prerušen u vozača taksija, u uniformi i sa sunčanim naočalama, nekoliko sati razvozio građane po Oslu.

Rekao je da je to učinio kako bi čuo i vidio što građani misle.

Jedan ga je putnik prepoznao i upitao: “Znači, postali ste vozač taksija, jeste li dali ostavku na mjesto premijera?”

Jens Stoltenberg je oženjen i ima dvoje odrasle djece.

Izvor: Agencije