Stoltenberg pozvao Rusiju da prekine podršku borcima u istočnoj Ukrajini

Stoltenberg je ohrabrio parlamentarce da promoviraju ambiciozne ukrajinske reforme (EPA)

Obraćajući se u četvrtak ukrajinskoj Vrhovnoj Radi (parlamentu), generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ohrabrio je parlamentarce da promoviraju ambiciozne ukrajinske reforme.

“Imate priliku zajednički djelovati kroz međustranačku saradnju na dobrobit svih građana Ukrajine i prigrliti prilike koje dolaze sa slobodnim, otvorenim i demokratskim društvom”, rekao je.

Zajednička komisija NATO-a i Ukrajine sastala se u Kijevu kako bi raspravljala o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Ukrajini, reformskim procesima u zemlji i napretku u partnerstvu NATO-a i Ukrajine. Predsjedavajući sastankom, Stoltenberg je istakao odlučnu podršku Alijanse Ukrajini, saopćeno je u petak na sajtu Sjevernoatlanskog saveza.

“NATO mnogo cijeni partnerstvo s Ukrajinom”, rekao je.

Paket pomoći NATO-a Ukrajini

Stoltenberg je pozvao Rusiju da prekine podršku borcima u istočnoj Ukrajini i povuče svoje snage i opremu s ukrajinske teritorije.

“Nikad nećemo priznati rusku nelegalnu aneksiju Krima i osuđujemo ruske agresivne akcije u crnomorskoj regiji”, istakao je. 

Komisija je razmotrila i Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a Ukrajini.

“Kroz deset trust-fondova NATO saveznici i partneri obećali su više od četrdeset miliona eura pomoći Ukrajini u područjima kao što su zapovjedništvo i kontrola, kibernetička odbrana i medicina”, rekao je čelnik NATO-a.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji na istoku Ukrajine, saveznici su pohvalili predsjednika Volodimira Zelenskog zbog njegove predanosti mirnom rješenju sukoba. Istovremeno su izrazili zabrinutost izvještajima o ograničenjima uvedenim posmatračima OSCE-a.

Važnost manjinskih prava

Dodao je da ti napori daju stvarne rezultate jer NATO snaži ukrajinsku otpornost na hibridne prijetnje i kibernetičke napade.

Saveznici su pozdravili i ukrajinski napredak u realizaciji reformi i pozvali Zelenskog da iskoristi te pomake.

“NATO će nastaviti pružati savjetodavnu i praktičnu podršku”, izjavio je  generalni sekretar.

Također je istakao važnost manjinskih prava u Ukrajini.

“Svi saveznici saglasni su da Ukrajina treba potpuno provesti preporuke Venecijanske komisije”, rekao je Stoltenberg, saopćeno je iz NATO-a.

Izvor: Agencije