Stoltenberg: Odgovorni za napad moraju snositi odgovornost

Poziv sirijskom režimu i onima koji ih podržavaju da dozvole potpun i nesmetan pristup međunarodnoj ljekarskoj pomoći i međunarodnim posmatračima (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stolteneberg izjavio je u četvrtak da oni koji su odgovorni za napad otrovnim gasom u Siriji moraju snositi odgovornost.

“Osuđujemo na najsnažniji način upotrebu hemijskog oružja”, rekao je on, prenio je Reuters.

“Pozivamo sirijski režim i one koji ih podržavaju da dozvole potpun i nesmetan pristup međunarodnoj ljekarskoj pomoći i međunarodnim posmatračima”, kazao je Stoltenberg.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će odluku o tome da li treba napasti pozicije sirijske vlade zbog prošlosedmičnog napada hemijskim oružjem donijeti kada budu prikupljene sve neophodne informacije, prenosi Reuters.

“Morat ćemo donijeti odluke u dogledno vrijeme, kada procijenimo da je najkorisnije i najefektivnije”, kazao je on i dodao da prije toga “moraju biti obavljene sve neophodne provjere”.

Trump: Veoma brzo, ili ne tako brzo

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je mogućnost učešća Njemačke u vojnim napadima na Siriju.

Njemačka, prema njenim riječima, neće sudjelovati u vojnim akcijama protiv Sirije.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da bi se napad na Siriju mogao desiti “veoma brzo, ili ne tako brzo uopće”.

“Nikad ne reci kada bi se napad na Siriju mogao dogoditi. Moglo bi biti vrlo brzo, ili ne tako brzo uopće! U svakom slučaju, Sjedinjene Američke Države pod mojom administracijom uradile su veliki posao u oslobađanju regije od ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant]. Gdje je naše “Ameriko hvala?”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Agencije