Stoltenberg o ratu na Balkanu: Oprezno u predviđanju budućnosti

Andrej Plenković, Jens Stoltenberg, NATO, Hrvatska
Plenković i Stoltenberg su u prostorijama Banskih dvora, sjedišta hrvatske Vlade, razgledali fotografije bombardiranja te zgrade početkom rata u Hrvatskoj (EPA)

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je u Zagreb doputovao u ponedjeljak iz Beograda gdje je sudjelovao na velikim NATO-ovim vježbama civilnih snaga. 

Naglasio je da je ta vježba važna jer je pokazala da su NATO saveznici i partneri u ovoj regiji sposobni surađivati u borbi protiv prirodnih katastrofa, ali i jer se zajedničkim vježbama smanjuju tenzije i izbjegavaju konflikti kakvi su viđeni devedesetih godina. 

Stoltenberg je, prenosi portal Dnevnik.hr, komentirao i izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera koji je upozorio u petak na rizik od izbijanja rata na Balkanu, ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije u Uniju.

‘Predviđanje budućnosti nam prije nije išlo’

“Moramo biti oprezni u predviđanju budućnosti jer nam to prije nije išlo, te moramo biti spremni u slučaju nesigurnosti”, kazao je Stoltenberg.

No, istaknuo je da, iako postoji puno problema i izazova, u usporedbi s devedesetim godinama na području jugoistoka Europe ima puno napretka, za što je primjer Hrvatska, ali i da je taj napredak nerazmjeran.

Glavni tajnik NATO-a je za posjeta Zagrebu čestitao Dan neovisnosti i pozdravio hrvatsko sudjelovanje u zajedničkim operacijama i vježbama te odluku o povećanju izdvajanja za obranu do dva posto, na što su se obvezale i druge članice saveza.

Plenković i Stoltenberg su prije susreta u prostorijama Banskih dvora, sjedišta hrvatske Vlade, razgledali fotografije bombardiranja te zgrade početkom rata u Hrvatskoj.  

Hrvatski premijer je na konferenciji naglasio da Vlada kontinuirano ulaže u sposobnost Hrvatske vojske, a da izdvajanja trenutno iznose 1,30 posto proračuna, što je rast s oko 1,15 posto koliko je iznosio prije dvije godine. 

Dvojica čelnika razgovarali su o situaciji o regiji, o pitanju Makedonije, izborima u Bosni i Hercegovini, te rastu napetosti između Kosova i Srbije.

Plenković je na konferenciji istaknuo da je tijekom razgovora jasno ponovljen stav da su cilj i bit Daytonsko-pariškog sporazuma koncept jedne države, dva entiteta i tri jednakopravna, konstitutivna naroda, zbog čega nije dobro da jedan narod unutar Federacije izabere predstavnika drugom narodu.

Stoltenberg: Ozbiljni kibernetički napadi Rusije

“Analiza izbornog rezultata pokazuje kako je novi član Predsjedništva [Željko] Komšić uvjerljivom većinom izabran bošnjačkim glasovima”, rekao je.

“Načelo jednakopravnosti iznimno je bitno kako bi BiH funkcionirala i kako bi se Hrvati u njoj osjećali dobro”, zaključio je hrvatski premijer.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem tijekom posjeta Zagrebu, rekao je da su prošlotjedni kibernetički napadi Rusije na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) su ozbiljni jer su dio već viđenog obrasca, a dvojica čelnika ovom prilikom su razgovarala i o situaciju u regiji. 

Nekoliko zapadnih zemalja optužilo je prošlog tjedna Rusiju da je odgovorna za niz kibernetičkih napada svjetskih razmjera, među njima i na pokušaj hakiranja OPCW-a.

“Vidimo kako Rusija koristi hibridne taktike, uključujući one kibernetičke, kako bi se miješala u demokratske procese u nizu zemalja, uključujući članice NATO saveza, te kako bi napadala međunarodne institucije”, istaknuo je Stoltenberg u Zagrebu, kako prenosi Hina. 

“Primjer prošlog tjedna je ozbiljan jer je dio obrasca. Ranije smo vidjeli slične napade Rusa”. 

Stoltenberg je naglasio da je NATO u odgovoru na sve prodorniju Rusiju intenzivirao obavještajnu suradnju i snažnije ulaže u kibernetičku spremnost u sklopu najveće adaptacije saveza nakon Drugog svjetskog rata, a u čemu sudjeluje i Hrvatska.

Pohvale HV-u za angažman u misijama i operacijama

Stoltenberg se sastao i s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem, a tom je prilikom rekao da je Hrvatska visoko cijenjena saveznica NATO-a te pohvalio Hrvatsku vojsku za sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane i glavni tajnik NATO-a razgovarali su o aktualnim temama i izazovima u kontekstu prilagodbe Saveza na postojeće sigurnosne izazove, priopćeno je iz MORH-a.

“Hrvatska je visoko cijenjena saveznica NATO-a i drago mi je što sam u Hrvatskoj”, istaknuo je Stoltenberg u zajedničkoj izjavi za novinare s ministrom obrane. 

Stoltenberg je pohvalio Hrvatsku vojsku za angažman i sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama, osobito u aktivnostima NATO-a ojačane prednje prisutnosti ( eFP) u Litvi i Poljskoj te u NATO-ovoj operaciji “Sea Guardian”.

Krstičević je izrazio zadovoljstvo što je Stoltenberg posjetio Hrvatsku neposredno nakon redovitog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Izvor: Agencije