Oglasi

Stoltenberg: Novi ruski raketni sistem razlog za zabrinutost

Stoltenberg istaknuo da su zemlje članice NATO-a već godinama vrlo zabrinute zbog ovog novog ruskog raketnog sustava.
Savez osjetno smanjio značenje nuklearnog oružja, rekao StoltenbergEPA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je u intervjuu za Deutsche Welle da se sve članice Sjevrenoatlantskog saveza slažu da je novi ruski raketni sistem razlog za zabrinutost.

Komentirajući najavu Sjedinjenih Država da se povlače iz sporazuma s Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, Stoletenberg je naglasio da bi Rusija morala pokazati da se pridržava sporazuma.

„Sve članice NATO-a slažu se da je novi ruski raketni sustav razlog za zabrinutost. Ovaj sustav ugrožava sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Nove ruske rakete su mobilne, teško se otkrivaju i konstruirane su da mogu nositi nuklearne bojeve glave. Povećavaju stupanj spremnosti upotrebe nuklearnog oružja u sukobu, a domet im je takav da mogu stići i do evropskih gradova, uključujući i Berlin“, kazao je.

Istaknuo je da su zemlje članice NATO-a već godinama vrlo zabrinute zbog ovog novog ruskog raketnog sustava.

Smanjen značaj nuklearnog oružja

„Još je Obamina administracija pozivala Rusiju da se u potpunosti pridržava sporazuma. Mi i dalje apeliramo na Rusiju  da poštuje ovaj sporazum, jer nijedan sporazum o kontroli naoružanja ne može biti efikasan ako ga poštuje samo jedna strana“, rekao je Stoltenberg.

Upitan da li je NATO-u načelno potrebna nova nuklearna strategija, naveo je da je Savez osjetno smanjio značenje nuklearnog oružja koristeći dosadašnju strategiju.

„Desetljećima smo okrenuti nuklearnom razoružavanju. NATO je odigrao ključnu ulogu u sklapanju ovog sporazuma 1987. godine, zabranivši daljnju proizvodnju raketa srednjeg dometa za stacioniranje na zemlji. Uz to smo smanjili nuklearno naoružanje u Evropi za 90 posto. Dakle, ne želimo se ponovo naoružavati. Ne želimo potkopavati važne sporazume o kontroli naoružanja, kao što je Sporazum o raketama srednjeg dometa. Zato pozivamo Rusiju da se u potpunosti pridržava ovog vrlo važnog sporazuma“,  kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za Deutsche Welle.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.