Stoltenberg: Nema novih signala iz Rusije oko INF-a

SAD je početkom februara objavio da će se 2. augusta povući iz sporazuma iz 1987.godine (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako mu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije rekao ništa novo u vezi s neslaganjem Zapada i Rusije oko Sporazuma o nuklearnim projektilima kratkog i srednjega dometa – INF.

“Nema nikakvih novih signala ruske strane”, rekao je Stoltenberg, koji se s Lavrovom susreo na marginama Konferencije o sigurnosti u Minhenu.

SAD je početkom februara objavio da će se 2. augusta povući iz sporazuma iz 1987. godine ako ga Rusija ne prestane kršiti, optužba koju Moskva odbacuje.

Washington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2.000 kilometara.

Međutim, Rusija tvrdi da mogu letjeti 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara.

SAD najavio izlazak iz sporazuma

Moskva bi trebala uništiti projektile želi li ispuniti američke zahtjeve, ali za sada nema naznaka da je to spremna učiniti. ž

Umjesto toga, prije sedam dana objavila je da izlazi iz INF-a.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošle sedmice da bi želio održati pregovore radi sklapanja novog sporazuma o kontroli oružja.

Vjeruje se da ni SAD više nije zainteresiran za INF, budući da taj sporazum iz vremena Hladnog rata obavezuje SAD i Rusiju, ali ne i nove sile poput Kine.

Izvor: Agencije