Oglasi

Stoltenberg: Nećemo novi Hladni rat

Rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa predstavlja jedan od najtežih sigurnosnih izazova za NATO, rekao je generalni sekretar Alijanse.
Jens Stoltenberg je poslije susreta s Bojkom Borisovim pozvao Rusiju da se vrati primjeni INF sporazumaAP/Tanjug

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u Sofiji, na obeležavanju 15. godišnjice ulaska Bugarske u članstvo Alijanse, da rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa - INF, ključnog iz doba Hladnog rata, predstavlja jedan od najtežih bezbednosnih izazova za NATO.

AP prenosi da je Stoltenberg zatražio od Rusije da se vrati poštovanju INF sporazuma, koji je decenijama bio osnova kotrole naoružanja u svetu.

Navodi se da je Stoltenberg, nakon razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, poručio da "NATO ne želi novi Hladni rat".

'Ne želimo novu utrku u naoružanju'

"Mi ne želimo novu trku u naoružanju i pozivamo Rusiju da se vrati primeni INF sporazuma", kazao je generalni sekretar Alijanse.

On je dodao da je istovremeno potrebno da NATO bude spreman za svet u kojem neće biti INF sporazuma, ali će biti više ruskih raketa.

Stoltenberg je istakao stratešku ulogu Bugarske u regionu Crnog mora, kao i doprinos u NATO misijama u Avganistanu, na Kosovu i u Iraku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.