Stoltenberg: NATO uz Tursku, razmatra se dodatna podrška

Turska je u noći na petak bombardirala položaje sirijskih snaga kao odgovor na pogibiju turskih vojnika (EPA)

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručujući da Alijansa podržava Tursku, javio je Reuters.

Stoltenberg je nakon sastanka ambasadora NATO-a, koji je inicirala Turska nakon što su 33 turska vojnika poginula u zračnim napadima u sirijskom Idlibu, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj, piše Tanjug. Pozvao je na deeskalaciju nasilja u Siriji.

“Pozivamo vlasti Rusije i Sirije da zaustave napade i neselektivne zračne napade”, rekao je Stoltenberg.

Uz poziv Rusiji i Siriji da poštuju međunarodno pravo, poručio im je i da se pridruže naporima UN-a da se pronađe mirno rješenje za Siriju.

Ambasadori članica NATO-a okupili su se na hitnom sastanku na zahtjev Turske, poslije pogibije 33 turska vojnika u napadu snaga sirijske vlade na sjeverozapadu Sirije, javlja AP.

Rizik od eskalacije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je da je sastanak dogovoren na osnovu Člana 4. Sjevernoatlantskog ugovora, koji omogućava svakoj članici da zatraži konsultacije ako smatra da su ugroženi njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Prethodno su i Ujedinjeni narodi upozorili da će, “ako se ništa ne poduzme, rizik od eskalacije “rasti iz sata u sat” na sjeveroistoku Sirije.

“Generalni sekretar (Antonio Guterres) ponavlja svoj poziv na trenutni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo” u pokrajini Idlibu, rekao je u saopćenju Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a. “Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat”, dodao je, prenosi Hina. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je “nasumične zračne udare sirijskog režima i njegovog ruskog saveznika” u pokrajini Idlib a Sjedinjene Američke Države su pozvale Siriju i Rusiju da zaustave svoju “gnusnu ofanzivu”.

Osuda NATO-a i SAD-a

Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

“Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih zračnih udara sirijskog režima i njegovog ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofanzivu, da poštuju međunarodno pravo i podrže napore UN-a za mirno rješenje”, rekla je glasnogovornica Oana Lungescu.

“Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da poduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području”, dodala je.

“Podržavamo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutni prekid te gnusne ofanzive Assadova režima, Rusije i snaga koje podržava Iran”, navodi se u saopćenju američkog State Departmenta.

‘Osvetit ćemo naše vojnike’

Turska je u noći na petak bombardirala položaje režima Bashara al-Assada kao odgovor na pogibiju 22 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, saopćio je ranije ured turskog predsjednika.

“Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i zračnih jedinica”, rekao je u saopćenju glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun.

“Osvetit ćemo naše hrabre vojnike”, rekao je Altun. Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim”.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak navečer vanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je bila posvećena stanju u Idlibu.

Veliki gubici koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon sedmica eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskih vlasti koje podržava Moskva.

Damask je u decembru počeo ofanzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i boraca i koja je prouzrokovala humanitarnu katastrofu sa gotovo milion izbjeglica na uskom području uz tursku granicu. U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Izvor: Agencije