Stoltenberg: NATO se priprema za svijet bez INF-a

SAD je početkom februara objavio da će se 2. augusta povući iz sporazuma iz 1987.godine (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa se priprema za svijet bez Sporazuma o ograničenju nuklearnih raketa srednjeg dometa – INF između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i razmatra posljedice ruskog kršenja toga sporazuma, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenose agencije.

On je na konferenciji za novinare u Briselu, nakon prvog dana sastanka ministara odbrane država članica NATO-a, rekao kako sporazum koji poštuje samo jedna strana ne može garantirati sigurnosti.

“Zato je SAD, uz punu podršku svih saveznika u NATO-u, objavio namjeru da se povuče iz INF-a. To će trajati šest mjeseci, tako da Rusija još ima priliku vratiti se i poštovati sporazum i pozivamo je da iskoristi tu priliku”, rekao je Stoltenberg.

“Rusija zna šta treba učiniti i svi saveznici spremni su se angažirati s Rusijom, ali se, također, pripremaju za svijet bez INF-a, o čemu su danas razgovarali ministri odbrane.”

Razgovori u Minhenu

Sporazum o ograničenju raketa srednjeg dometa potpisali su 1987. godine tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski vođa Mihail Gorbačov.

Sporazumom se zabranjuju nuklearne rakete dometa između 500 do 5.500 kilometara.

Sjedinjene Američke Države su početkom ovog mjeseca najavile kako će za šest mjeseci, početkom augusta, izići iz toga sporazuma, jer ga se Rusija ne pridržava.

Stoltenberg je nešto ranije najavio kako će se na marginama konferencije o sigurnosti koja se ove sedmice održava u Minhenu razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom o mogućnosti da se taj sačuva taj sporazum.

Generalni sekretar je dodao kako se svi saveznici u NATO-u slažu da raketni sistem srednjeg dometa SSC-8 koji je razvila Rusija predstavlja značajnu prijetnju za njihovu sigurnost.

“Riječ je o mobilnom sistemu, koji je teško otkriti. Može dosegnuti evropske gradove, noseći konvencionalnu ili nuklearnu glavu“, rekao je Stoltenberg.

Porast izdvajanja za odbranu

Generalni sekretar dodaje kako će sve mjere koje će NATO poduzeti u vezi s tim biti “odbrambene, odmjerene i koordinirane”.

“Ne namjeravamo raspoređivati nove nuklearne rakete na kopnu u Evropi. NATO će nastaviti održavati vjerodostojno i efikasno odvraćanje i odbranu a istovremeno ostaje privržen efikasnoj kontroli naoružanja, razoružanju, a ne širenju naoružanja. NATO ne želi novu utrku u naoružanju”, istakao je.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo zbog sve većeg izdvajanja za odbranu u državama članicama.

“Saveznici moderniziraju svoju opremu i pridonose NATO-ovim misijama i operacijama. Kako se približavamo našem 70. rođendanu, Savez je u dobroj formi”, rekao je on.

Izvor: Agencije