Stoltenberg: NATO podržava dijalog kao ključ stabilnosti

Jens Stoltenberg: NATO je pomogao uništenju velike količine oružja te obučavao više hiljada pripadnika Vojske Srbije (Tanjug)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da KFOR osigurava bezbedno okruženje za sve zajednice na Kosovu, uključujući i Srbe, te da u punoj meri podržava proces normalizacije odnosa.

Stoltenberg je, nakon prisustva civilnoj vežbi NATO-a u Mladenovcu, kazao novinarima da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica.

“Dijalog je ključ stabilnosti u regionu”, poručio je visoki funkcioner NATO-a.

Jačanje partnerstva dvije strane

Stoltenberg je rekao da se ovom vežbom vidi da Srbija i NATO osnažuju svoje partnerstvo, koje je započeto 2006.godine, i da se od tada odnos razvija i osnažuje iz dana u dan.

Ukazao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorio najveću civilnu NATO vežbu sa oko 2.000 učesnika.

“Ova vežba je bitna jer je to način da se osnaži naša spremnost da odgovorimo na prirodne katastrofe. Takdođe pokazuje kako radimo zajedno na razvoju novih tehnologija, boljih načina međusobnog komuniciranja, organizujemo zajedničko komandovanje”, objasnio je on.

Stoltenberg je kazao da je ovo bila prilika da se pokaže kako NATO i Srbija razvijaju prijateljstvo i partnerstvo.

“Ovo nije vojna vežba, budući da NATO nije samo vojni savez. Ovo je civilna vežba, koja se bavi odgovorima na vanredne situacije, sa ciljem spašavanja života. Videli smo da je ovaj region bio izložen prirodnim katastrofama”, naglasio je on.

Stoltenberg je kazao da je svestan da je NATO ostao kontroverzan u Srbiji, zbog sećanja na bombardovanje iz 1999. godine.

NATO podržava neutralnost Srbije

“To sećanje je i dalje bolno za mnoge, posebno one koji su izgubili bliske osobe. Međutim, cilj akcije je bio da se zaštite civili u regionu i svaki nevini život koji je izgubljen je velika tragedija. Žalim za svakom žrtvom na obe strane i upućujem saučešće porodicama. Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da gledamo u budućnost”, nagalsio je on.

Stoltenberg je kazao da se svuda na zapadnom Balkanu NATO posvećuje svom sveobuhvatnom cilju izgradnje mira i stabilnosti, koji su temelj za napredak.

“Danas su saveznici NATO najveći inevstitori u Srbiji, koji donose radna mesta i privredni rast. Srbija je ostavrila impresivan rast i reforme”, rekao je on.

Stoltenberg je ukazao da su pojedine zemlje regioan članice NATO-a, a da Srbije to ne želi.

NATO, prema njegovim rečima, u punoj meri pdoržava neutralnost za koju se opredelila Srbija i pozdravlja što se odlučila za partnerstvo sa NATO-om.

To, kako ističe, koristi obema stranama.

Zajedno za bolju budućnost

Podsetio je da je NATO pomogao uništenju velike količine oružja, obučavao više hiljada pripadnika vojske, a da Srbija ima obuičeno medicinsko osoblje koje učestvuje u NATO misijama.

Na kraju je ukazao da ima lepa sećanja iz svog detinjstva u Srbiji i da mu je, posle puno decenija, uvek zadovoljstvo vratiti se u Beograd.

“Ova poseta pokazuje snagu partnerstva, a vežba šta možemo da uradimo zajedno izgrađujući bolju budućnost”, zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Agencije