Stoltenberg: NATO nastavlja podržavati afganistanske snage

Stoltenberg je razgovarao s Pompeom (EPA)

NATO će i dalje podržavati afganistanske snage, obećao je u utorak generalni sekretar Jens Stoltenberg nakon razgovora s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u vrijeme pojačanih američkih napora da ispregovara mirovni sporazum s talibanima. 

SAD i talibani razgovaraju više od godine kako bi pronašli političko rješenje i okončali 18-godišnji rat. 

Glavni američki pregovarač Zalmay Khalilzad rekao je u ponedjeljak da bi, prema nacrtu sporazuma usaglašenog s talibanima, SAD povukao gotovo 5.000 vojnika iz Afganistana i zatvorio pet baza unutar 135 dana. Dodao je da sporazum treba odobriti američki predsjednik prije nego što bude potpisan.

Prošle sedmice američki predsjednik Donald Trump najavio je da će Washington gotovo prepoloviti broj svojih vojnika u Afganistanu, na 8.600, ako se finalizira mirovni sporazum.

Nije jasno šta to znači za prisutnost NATO-a u Afganistanu, čiji američki vojnici čine gotovo pola misije za obuku i savjetovanje afganistanskih sigurnosnih snaga. 

Strah od destabilizacije Afganistana

Mnogi strahuju da će brzo povlačenje vojnika destabilizirati zemlju i ugroziti dosadašnji napredak u području demokratije i ljudskih prava. 

“NATO snažno podržava napore za postizanje mira u Afganistanu”, tvitao je Stoltenberg nakon susreta s Pompeom u Briselu. 

“Osuđujem nedavne strašne napade, a NATO će nastaviti predano podržavati afganistanske snage”, dodao je. 

Stoltenberg i Pompeo također su razgovarali o dugotrajnim naporima SAD-a da se povećaju evropska izdvajanja za odbranu unutar saveza te o pripremama za nadolazeći samit NATO-a Londonu u decembru, otkrio je zvaničnik NATO-a. 

Pompeo je u Briselu razgovarao i s novom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. 

U utorak bi se trebao sastati s budućim predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem i novim šefom evropske diplomacije Josepom Borrellom.

Izvor: Agencije