Stoltenberg: NATO će formirati centar za cyber operacije

Stoltenberg je naglasio da NATO treba poduzeti potrebne mjere da bi povećao cyber sigurnost (Anadolija)

Glavni tajnik Sjevernoatlanskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg potvrdio je da su članice NATO-a postigle dogovor o formiranju Centra za cyber operacije, javlja Anadolija.

Nakon prvog dana zasjedanja ministara obrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu, Stoltenberg je na konferenciji za medije kazao da su članice Alijanse podržale i formiranje jake i agilne zapovjedne strukture NATO-a.

“Danas smo postigli dogovor o nacrtu zapovjedne strukture NATO-a”, poručio je Stoltenberg, dodajući da će biti formirane dva nova zapovjedništva.

Jedna će biti nadležna za poboljšanje transporta vojnih jedinica u Europi, dodao je, a druga za zaštititu pomorskih veza između Europe i Sjeverne Amerike.

Naglasio je da NATO treba poduzeti potrebne mjere da bi povećao cyber sigurnost, te istaknuo kako je u vezi s time dogovoreno da cyber, poput zračnog, kopnenog i pomorskog, postane zasebno vojno područje.

Važnost odbrane od cyber napada

Dodao je i kako su saveznici NATO-a odlučili da udruže svoje nacionalne sposobnosti u području cyber obrane.

Na kraju je naveo i kako su ministri obrane Turske, Francuske i Italije potpisali pismo namjere o unaprijeđenju suradnju u cilju razvoja protuzračnih obrambenih sustava.

“Uvijek s velikim zadovoljstvom podržavamo jačanje suradnje među saveznicima NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

U Bruxellesu traje dvodnevno zasjedanje ministara obrane zemalja članica NATO-a, koje ujedno predstavlja i pripremni sastanak za Summit lidera NATO-a koji će se održati iduće godine.

Ministri će razgovarati i o aktualnoj krizi vezanoj za sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju, situaciji u Afganistanu te o borbi protiv terorističkih organizacija.

Izvor: Agencije