Stoltenberg: Makedoniji poziv u NATO kada riješi spor o imenu

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u izjavio da je 'velika stvar' imati tu zemlju kao 29. člana Alijanse (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da je članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo stabilnosti Zapadnog Balkana.

“Ulazak Crne Gore u NATO pokazao je i da su naša vrata otvorena”, poručio je Stoltenberg na sastanku ministara vanjskih poslova zemlja članica NATO u Briselu koji su razmotrili politiku “otvorenih vrata”.

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u izjavio da je ”velika stvar” imati Crnu Goru kao 29. člana Alijanse.

”Bio sam vrlo ponosan kada samo primili Crnu Goru kao 29. člana Alijanse. To pokazuje da su vrata NATO-a otvorena. Ulazak Crne Gore u NATO doprinio je stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, poručio je Stoltenberg.

Makedonija i Bosna i Hercegovina

On je dodao da Crna Gora doprinosi NATO misijama i operacijama, kao i da je najavila povećanje svog prisustva u spasilačkim misijama NATO-a u Afganistanu.

”Dobro je imati Crnu Goru kao člana. To pokazuje da smo mi Alijansa od 29 nacija koje stoje zajedno i brane se međusobno”, kaže Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova zemlja članica NATO-a su razgovarali i o napretku Makedonije i Bosne i Hercegovine ka članstvu u Atlantskom savezu.

”Naša politika otvorenih vrata historijski je uspjeh. Donijela je stabilnost, mir i prosperitet milionima ljudi širom euroatlantske regije i izgradila bolju saradnju. Kao što je pokazano ulaskom Crne Gore u NATO, vrata NATO-a ostaju otvorena. Da bi zemlja ušla u NATO, potrebno je da ona podnese zahtjev, a da na to pristane 29 saveznika. Niko se drugi tu ne pita”, kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a izjavio je da je ministar vanjskih poslova Grčke obavijestio Sjevernoatlantsko vijeće o naporima u cilju pronalaženja rješenja za ime Makedonije.

”NATO-ova pozicija jasna je. Čim se pitanje imena riješi, mi smo spremni pozvati Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da postane članica NATO-a. Postoji novi momentum i napori Skoplja i Atine i nadam se rješenju pitanja imena”, kaže Stoltenberg.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, NATO i dalje čeka da država riješi pitanje registracije nepokretne vojne imovine kako bi napredovala ka aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi.

Izvor: Agencije