Oglasi

Stoltenberg Makedoncima: Prvo naziv države, pa poziv u NATO

Spor o nazivu države između Makedonije i Grčke traje 27 godina.
Stoltenberg pozdravlja obnovu pregovora između Skoplja i AtineAnadolija

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji boravi u službenom posjetu Makedoniji, poručio je da ispred sjedišta NATO-a ima mjesta za zastave novih članica, prenosi Anadolija.

U obraćanju makedonskim zastupnicima podsjetio je kako je prošlogodišnje podizanje zastave Crne Gore ispred sjedišta NATO-a bio važan trenutak, te rekao kako NATO želi da i Makedonija uspije u tome.

"Države članice su impresionirane vašom posvećenošću i entuzijazmom da se pridružite Alijansi i NATO želi da uspijete", kazao je Stoltenberg, te se osvrnuo na više od dva desetljeća dug nesporazum Makedonije s Grčkom oko imena te države.

"Dobro je biti ambiciozan, ali važno je biti realan. Još uvijek ima posla za uraditi. Ovo naravno znači rješavanje pitanja imena Makedonije. To je vrlo važno pitanje za ovu regiju i za vašu zemlju već dugo vremena. Pozdravljam volju vaše vlade iskazanu tokom sastanka u Ujedinjenin narodima u New Yorku da se riješi to pitanje, što je još jedan važan korak. Ohrabren sam vašim napretkom i potičem vas da se krećete napred. Međutim, članstvo u NATO-u je daleko više od rješavanja pitanja imena", rekao je Stoltenberg.

Ranije danas Stoltenberg je održao odvojene sastanke s predsjednikom Gjorgetom Ivanovim, predshednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, ministricom obrane Radmilom Šekerinskom, a popodne se sastao i s premijerom Zoranom Zaevim.

Zaev: Dolazak Stoltenberga ključan poticaj

Zaev je ocijenio da je posjet Stoltenberga ključan za poticaj i podršku očekivanjima da će 2018. biti važna godina za Makedoniju i regiju.

"Makedonija je, uz podršku strateških partnera, davno stvorila uvjete za članstvo u EU i NATO-u još 2008. godine, ali su se, nažalost, odmah nakon toga dogodili kontraproduktivni procesi koji su izazvali najgoru političku krizu nakon stjecanja neovisnosti", rekao je Zaev.

Istaknuo je kako su građani potom odlučili izgraditi snažnu demokraciju i dobro upravljanje.

"Potvrdili smo vjeru u euroatlantske integracije i uvjereni smo da naša zemlja zaslužuje euroatlantsku perspektivu. Ozbiljna većina građana želi članstvo u EU i NATO-u ", rekao je Zaev.

Također je rekao i kako vlada stvara uvjete za izgradnju nacionalnog koncenzusa s predsjednikom države i opozicijom te smatra da stvari dobivaju dobar zamah za posljednji zajednički korak naprijed s Grčkom u rješenju dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Na kraju posjeta Skoplju i zajedničke konferencije za novinare, Stoltenberg je novinarima, tokom fotografiranja, na makedonskom rekao kako je Zaev njegov prijatelj i heroj.

"Dobar prijatelj. On je moj heroj", rekao je Stoltenberg.

Povećan budžet za odbranu

Dosljednom implementacijom reformi Makedonija će biti u NATO-u, rečeno je na sastanku Šekerinske i Stoltenberga.

Šekerinska je informirala Stoltenberga o povećanju proračuna za obranu, kao i o odluci da se poveća makedonski kontigent u misiji u Afganistanu.

"Ispunjavanje našeg strateškog cilja da Makedonija postane 30. članica NATO-a od velikog je značaja ne samo za našu zemlju, već i za mir i stabilnost Balkana. Članstvo Makedonije u NATO-u je cilj koji ujedinjuje sve građane i oko kojeg postoji politički konsenzus. Potrebno nam je ohrabrenje i podrška kako bismo mogli proslijediti poruku da je ovaj cilj izvodljiv", rekla je. 

Dodala je i kako su Vlada Makedonije i Ministarstvo obrane ostvarili snažan poticaj u provedbi reformi koje će u budućnosti nastaviti istim tempom.

"Ispunili smo obećanje i povećali za 20 posto prisustvo u misiji 'Odlučujuća podrška'. Kada obećavamo, mi ispunjavamo. Tako radimo i na reformama obrane", rekla je Šekerinska.

Poziv za članstvo tek nakon dogovora o imenu

Prije dolaska u Skoplje, Stoltenberg je rekao kako će NATO pozvati Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju u članstvo tek kad Skoplje i Atena postignu obostrano prihvatljivo rješenje za naziv te države.

U intervjuu agenciji MIA bio je kategoričan da se stav NATO-a nije promijenio kad je u pitanju poziv za članstvo bez prethodnog rješenja pitanja imena, odnosno pod privremenom oznakom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija".

"Ne. Stav NATO-a je nepromijenjen. Sve odluke u NATO-u donose se na osnovu konsenzusa između svih NATO saveznika. Na summitu u Bukureštu i svim drugim sljedećim summitima oni su se usuglasili da će NATO Makedoniji uputiti poziv za članstvo nakon što se postigne obostrano prihvatljivo rješenje za pitanje imena, pod okriljem Ujedinjenih naroda", rekao je Stoltenberg.

Spor dvije države oko makedonskog imena traje 27 godina i glavna je prepreka za europski put Makedonije, koja od 2005. ima status kandidata, ali zbog grčkog veta dosad nije uspjela otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.