Stoltenberg i Vučić: Očuvanje mira najveći interes za regiju

Dvojica sugovornika dogovorila su se kako će biti u stalnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR-a na Kosovu (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg suglasili su se u četvrtak u telefonskom razgovoru da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i cijelu regiju Zapadnog Balkana, prenose agencije.

Vučić je u razgovoru izrazio zabrinutost zbog namjere Kosova da krene s transformacijom kosovskih snaga sigurnosti u vojsku.

Stoltenberg je dan ranije kritizirao namjeru Kosova da svoje sigurnosne snage transformira u vojsku, istakavši kako je to protivno savjetima mnogih država saveznica.

Dvojica sugovornika dogovorila su se kako će biti u stalnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR-a na Kosovu kako bi razmjenjivali informacije i pratili razvoj situacije, saopćio je Ured predsjednika Srbije.

Carine stvaraju podjele

Vučić je Stoltenberga upoznao s problemima s kojima se Srbija suočava zbog poteza zvanične Prištine da uvede taksu od 100 posto na robu iz Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Generalni sekretar NATO-a u srijedu je također kritizirao i odluku Vlade Kosova o uvođenju carina na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Nove carine koje je uvela Priština stvaraju nove podjele. Takvi koraci dodatno otežavaju dijalog Beograd-Priština uz posredovanje EU-a, što ostaje jedini put za trajni mir u regiji“, kazao je on.

Stoltenberg je na kraju razgovora s Vučićem ocijenio je kako cijeni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regiji.

Izvor: Agencije