Stoltenberg: Evropa je u riziku ako Njemačka okrene leđa SAD-u

Stoltenberg je ranije privolio Trumpa da ostane predan NATO-u (EPA)

Berlin ne smije zaboraviti ključnu ulogu Washingtona u omogućavanju ujedinjenja Evrope i Njemačke nakon hladnog rata, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nazvao ujedinjenje “poklonom iz Evrope”.

Stoltenberg, kome se već pripisuju zasluge što je privolio skeptičnog američkog predsjednika Donalda Trumpa da ostane predan NATO-u, nastoji podsjetiti Nijemce na američku predanost evropskoj sigurnosti, koja uključuje i zadržavanje američkih vojnika u Evropi, objavio je Reuters, prenosi Fena.

“Reunifikacija Njemačke i Evrope bila bi nemoguća bez sigurnosnih garancija Sjedinjenih Američkih Država. Svaki pokušaj da se Evropa distancira od Sjeverne Amerike ne samo da će oslabiti transatlantsko savezništvo nego i riskira podjelu same Evrope”, izjavio je on na ceremoniji obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Trump: Njemačka je talac Rusije

Britanska agencija navodi da je napetost između Berlina i Washingtona porasla pod vlašću Trumpa, koji je povukao SAD iz niza međunarodnih sporazuma, čime je oslabio vanjsku politiku Evropske unije.

Na samitu NATO-a u julu prošle godine američki predsjednik optužio je Njemačku da je “talac” Rusije zbog njenog oslanjanja na ruske energente.

Američki ambasador u Berlinu u augustu je nazvao slaba njemačka ulaganja u vojsku “uvredljivima”.

U članku objavljenom u 26 evropskih zemalja tokom vikenda njemački šef diplomatije pohvalio je Sjedinjene Američke Države zbog pobjede nad tadašnjim Sovjetskim Savezom i stvaranja sigurnosnog okruženja koje je omogućilo razvoj EU-a.

Ponavljajući svoje ranije komentare o onome što smatra američkom nepouzdanošću pod Trumpom, Maas je pozvao EU da se okupi kao sila koja će braniti kontinent.

‘Unija ne može braniti Evropu’

Stoltenberg je, međutim, upozorio da, iako podržava napore na integraciji vojnih kapaciteta EU-a, blok koji Velika Britanija namjerava napustiti nije zamjena za Sjedinjene Američke Države, najveću svjetsku vojnu silu. 

“Evropska unija ne može braniti Evropu”, rekao je on.

Također je pozvao Evropu i SAD da zajednički rade na odgovoru na rastuću kinesku vojnu moć, naglašavajući naglo jačanje kineske mornarice i povećanje broja njenih projektila, čime se krše sporazumi o kontroli naoružanja iz vremena hladnog rata, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije