Stolac: CIK uklanja Kaplana s izbornih lista

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odlučilo je ukloniti s izbornih lista za Stolac Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Božu Raguža.

Kaplan je skinut s kandidacijske liste za načelnika Stoca, a Mahmutćehajić i Ljubović s liste za Općinsko vijeće. 

Za političke subjekte izrečene će biti novčane kazne u iznosu do 5.000 konvertibilnih maraka (2.500 eura).

Ove odluke nisu pravosnažne i ostavljena je mogućnost žalbe.

Istovremeno, Izborno povjerenstvo Općine Stolac razriješeno je dužnosti te je donesena odluka o zabrani njenog angažiranja.

U međuvremenu je stigla informacija da je Općinski sud u Čapljini potvrdio optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog više kaznenih djela u vezi s prekidanjem lokalnih izbora u Stocu.

SDA: Sramna odluka

Stranka demokratske akcije (SDA) ubrzo je reagirala te osudila odluku o skidanju s kandidacijske liste Salmira Kaplana, te pojedinih kandidata za Općinsko vijeće Stoca.

Takvu odluku SDA naziva sramnom i smatra da se “CIK umjesto da radi u skladu sa zakonom propisanim obavezama i raspiše nove izbore u Stocu, upustio u donošenje politikantskih odluka”.

“Smatramo da se radi o neprincipijelnoj koaliciji pojedinih članova CIK-a koji su svojim glasovima doveli u pitanje cjelokupni integritet izbornog procesa u Stocu. Svojom odlukom oni su izabrali načelnika Općine Stolac, jer bi nakon njihove odluke ostao samo jedan kandidat. Na ovaj način CIK je sebi, osim uloge suda, dodijelio i ulogu birača”, navode iz SDA.

Po njima, takva bi odluka, ukoliko ostane na snazi, mogla izazvati vrlo teške političke i druge posljedice.

Dodaju da će, kao jedna od stranaka koja je podržala listu kandidata Inicijative za Stolac, iskoristiti sva pravna sredstva da se poništi sporna odluka.

“Istovremeno, podnijećemo prijave protiv svih članova CIK-a koji su zloupotrijebili i zloupotrebljavaju svoj položaj”, najavljuju iz SDA.

Poništavanje izbora skinuto s dnevnog reda

Prvobitno je prijedlog odluke o poništavanju izbora u Stocu povučen s dnevnog reda današnje hitne sjednice Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Za povlačenje prijedloga te odluke glasala je većina članova, odnosno po dvojica iz reda hrvatskog, odnosno srpskog naroda: Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Novak Božičković i Branko Petrić. Protiv su bili Ahmet Šantić, Suad Arnautović i Irena Hadžiabdić.

U obrazloženju su naveli kako smatraju da prvo treba završiti postupke utvrđivanja odgovornosti i izricanja sankcija za slučaj Stolac.

Kasnije se odlučivalo o utvrđivanju odgovornosti i sankcioniranju pojedinaca zbog prekida izbora u Stocu 2. listopada, na dan održavanja lokalnih izbora u cijeloj BiH.

Tom su prilikom izrečene novčane kazne za predsjednike biračkih odbora u iznosu 700 konvertibilnih maraka (350 eura), te za članove odbora u iznosu 300 konvertibilnih maraka (150 eura) čemu su dodane i četiri godine zabrane angažiranja u izbornoj administraciji. Ukupno je kažnjeno 35 osoba.

Istovremeno, četiri osobe su prošle bez novčane kazne, ali su dobili zabranu angažmana u izbornoj administraciji iduće četiri godine.

Za 175 članova biračkih odbora obustavljen je postupak jer nisu bili angažirani na izborni dan ili su opravdano bili odsutni s biračkog mjesta.

Nove krivične prijave

U međuvremenu su predstavnici Inicijative za Stolac predali Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona više kaznenih prijava protiv osoba koje sumnjiče da su kao udružena skupina pokušale izvršiti izbornu prijevaru.

“Podnijeli smo nove krivične prijave zbog osnovane sumnje da je organizirana grupa na čelu sa Ivanom Perićem počinila niz krivičnih djela koji se tiču izbornih prevara u Stocu. Te izborne prevare počele su dosta ranije, na što smo upozoravali mnoge institucije, međunarodne organizacije i druge”, objasnila je Nermina Frenjo, predstavnica Inicijative za Stolac.

Izrazila je nadu da će kantonalno Tužiteljstvo nakon što je zaprimilo prijave odmah ih početi i razmatrati. Za prijave, tvrdi Frenjo, postoje mnogi materijalni dokazi.

“Cijela ova farsa koja je vođena protiv Inicijative za Stolac donekle je okončana. Naime, istraga protiv glavnog imama Amera Beće, kao i protiv još troje ljudi je obustavljena, a ovim putem molim Tužilaštvo da počne raditi posao za koji su plaćeni. Prvenstveno smatramo da samo građani nisu tu da služe kao servis međunarodnim institucijama i međunarodnim organizacijama, nego da su nadležne organizacije dužne da budu servis nama, običnim građanima”, poručila je Frenjo.

Kaznene prijave su, kazala je Frenjo, podnesene protiv matičarke Matičnog ureda Stolac Jelene Perić, direktora Doma zdravlja Stolac Kazimira Raguža, predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, te Melihe Kapor, članice Općinske izborne komisije Stolac.

Nisu brisali mrtve iz popisa birača

U kaznenoj prijavi se navodi kako Jelena Perić, kao odgovorna osoba za evidenciju umrlih, preminule Stočane nije skidala s popisa birača na koje je u periodu prije izbora konstantno ukazivala Inicijativa za Stolac. U prijavi protiv Kazimira Raguža, kako je navela Frenjo, stoji da je kao direktor Doma zdravlja Stolac “ograničio građanska prava građanima Stoca bošnjačke nacionalnosti tako što je odbio potpisati nalaze Bošnjacima koji se liječe u Domu zdravlja Stolac i na taj način onemogućio istima glasanje putem mobilnog tima”.

“Ivan Perić je za vrijeme trajanja izbornog procesa 2. oktobra počeo sa smjenom članova biračkih odbora bošnjačke nacionalnosti bez ikakvog valjanog objašnjenja, te na njihova mjesta rasporedio osobe hrvatske nacionalnosti koje nisu bile prošle ni prethodnu obuku”, navedeno je u kaznenoj prijavi.

Inicijativa za Stolac ranije je predala Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, požurnicu zbog toga što Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona nije poduzelo ništa na osnovu prijava koje je ta Inicijativa podnosila i prije, kao i poslije izbora u Stocu.

Izvor: Al Jazeera i agencije