STO: Kina podnijelu žalbu protiv SAD-a

STO je prošle godine presudio u korist kineske žalbe protiv američkih carina na uvoz kineskih čeličnih cijevi (Reuters)

Kina je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv SAD-a zbog uvođenja kaznenih carina na uvoz 22 vrste kineskih proizvoda, za koje SAD smatra da im je cijena nepravično niska ili subvencionirana, uključujući solarne panele, vjetroturbine i čelične proizvode.

“Kina se odlučno protivi zloupotrebi trgovinskih mjera i trgovinskom protekcionizmu”, saopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Žalba, koja se također odnosi na druge različite proizvode, kao što su limunska kiselina, kuhinjske police i kosačice za travu, pokriva kineski izvoz u SAD-u u vrijednosti od 7,3 milijarde dolara.

Kineska žalba predstavlja kontramjeru na postupke Washingtona protiv uvoza iz Kine tokom nekoliko posljednjih godina, prenosi Reuters.

Američko ministarstvo trgovine je prije osam dana uvelo kaznene carine na uvoz kineskih solarnih panela, za koje tvrdi da se dampingiraju na američkom tržištu prema nepravično niskim cijenama.

SAD su također u decembru 2010. godine pokrenule trgovinski postupak protiv Kine zbog vladinog subvencioniranja proizvođača turbina na vjetar, mada tu tužbu tada nisu podigle na arbitražni nivo, dok su ranije te iste godine opteretile uvoz kineskih čeličnih cijevi visokim antidampinškim carinama.

Poziv na ‘prijateljsko’ rješenje

STO je, međutim, prošle godine presudio u korist kineske žalbe protiv američkih carina na uvoz kineskih čeličnih cijevi, automobilskih guma i pletenih vreća.

Ova najnovija tužba, sedma kineska protiv SAD-a od ulaska Kine u STO 2001. godine, počinje kineskim “zahtjevom za konsultacije” sa SAD-om radi iznalaženja “prijateljskog” rješenja.

Slučaj bi, međutim, mogao biti podignut na arbitražni stepen ukoliko se dvije strane ne budu mogle dogovoriti i SAD bi mogle biti primorane ukinuti kaznene carine i čak nadoknaditi Kini gubitke ukoliko bude presuđeno da su narušile trgovinske propise.

Ovim trgovinskim sporom se dalje narušavaju trgovinski odnosi između dviju zemalja, uprkos tome što SAD “vide znake napretka Kine” ka ublažavanju kontrole kineske valute, što je jedan od najvećih uzroka zategnutosti između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Mada je ukupan rast kineskog izvoza ove godine usporio na jednocifrenu vrijednost, trgovinski suficit Kine sa SAD-om je u 2011. godine dostigao rekordnih više od 295 milijardi dolara, što je učinilo dodatni pritisak na američke proizvođače, čija se tržišta još uvijek oporavljaju iz finansijske krize.

Panel STO za rješavanje nesporazuma treba sljedećih dana ili sedmica presuditi u još dva trgovinska spora između SAD-a i Kine, od kojih se jedan tiče kineskog izvoza specijalne vrste čelika s magnetskim svojstvima, a drugi američke žalbe da je kinesko tržište plaćanja elektronskim karticama zatvoreno za strane kompanije, i da na njemu kineska firma UnionPay ima monopol.

Izvor: Agencije