STO: Globalni rast izvoza samo 3,7 posto

Ukupna vrijednost robe kojom se trgovalo 2011. godine iznosila je 18.200 milijardi dolara (Reuters)

Očekuje se da će dužnička kriza u eurozoni i drugi ekonomski šokovi usporiti globalni rast izvoza na svega 3,7 posto u 2012. godini, saopćila je u četvrtak Svjetska trgovinska organizacija (STO).

U godišnjem izvještaju STO navodi se da je rast izvoza prethodno usporio na pet posto 2011. i 13,8 posto 2010. godine, prenosi AP.

Rezultati uključuju ukupan obim proizvoda koji izlaze van državnih granica, uzimajući u obzir promjene cijena i valutnih kurseva.

Stopa iz 2010. godine od 13,8 posto revidirana je sa ranije saopćenih 14,5 posto, što je predstavljalo najveći zabiljženi rast od 1950. godine.

Prognoze su, međutim, nepouzdane, zbog moguće promjenjivosti izazvane dužničkim problemima u eurozoni i SAD-u, ekonomskim posljedicama zemljotresa, cunamija i nuklearne krize u Japanu, poplavama na Tajlandu i stalnim političkim nemirima na naftom bogatom Bliskom istoku.

“Prošlo je više od tri godine od trgovinskog kolapsa iz 2008-09, ali svjetska ekonomija i trgovina još su slabe. Dalje usporavanje trgovine, koje se očekuje 2012. godine, pokazuje da su rizici ostali visoki. Još nismo izašli iz krize”, ocijenio je generalni direktor STO-a Pascal Lamy.

Povećanje iduće godine

Ovogodišnje usporavanje spustit će trgovinski rast ispod prosječne svjetske stope od 5,4 posto, koliko je iznosila u posljednjih 20 godina, navodi STO.


Pascal Lamy [AP]

Očekuje se da će stopa rasta 2013. godine ponovno ubrzati na 5,6 posto, dodaje ogranizacija.

Ukupna vrijednost robe kojom se trgovalo 2011. godine iznosila je 18.200 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 19 posto, kao i novi globalni rekord, podstaknut rastom cijena goriva i drugih sirovina.

Međutim, STO zasniva prognoze na obimu trgovine, a ne na vrijednosti, budući da je teško predvidjeti cijene.

Stopa iz 2010. godine od 13,8 posto revidirana je sa ranije saopćenih 14,5 posto, što je predstavljalo najveći zabiljženi rast od 1950. godine.

Revidirani rezultati zasnovani su na potpunijim i detaljnijim podacima, koji su pokazali napredak privreda u oporavku od globalne krize.

Izvor: Agencije