Sto dana od ubistva Jamala Khashoggija

Saudijski zvaničnici preko ubistva Jamala Khashoggija siju strah prema zaštitnicima ljudskih prava i novinarima (Anadolija)

Ubistvo Jamala Khashoggija, koje se dogodilo pred očima cijelog svijeta, mora biti predmet međunarodne istrage, poručila je u četvrtak u Istanbulu Goksu Ozahishali, predstavnica Amnesty Internationala u Turskoj.

Predstavnici AI-ja održali su u Istanbulu konferenciju za medije povodom 100 dana od brutalnog ubistva saudijskog novinara.

Konferencija je održana ispred saudijskog konzulata u Istanbulu, zgrade u kojoj je Khashoggi ubijen 2. oktobra prošle godine.

Simbolična ulica ‘Jamal Khasgoggi’

Ozahishali je poručila da, kao aktivisti i zaštitnici ljudskih prava ispred AI-ja, traže pravdu za Khashoggija, koji je podigao glas za slobodu govora u arapskom svijetu.

“Turski zvaničnici su pokrenuli istragu u vezi sa sudbinom novinara Khashoggija. Došli su do zaključka da je on udavljen u zgradi konzulata te da je nakon toga njegovo tijelo raskomadano. Tijelo brutalno ubijenog Khashoggija još uvijek nije pronađeno. Upravo iz tog razloga, na 100. dan od njegovog ubistva, danas smo ime ulice u kojoj je posljednji put viđen simbolično promijenili u ‘Jamal Khashoggi’. Ovim simboličnim korakom ponovo šaljemo naš poziv za pravdu”, poručila je Ozahishali.

Govoreći o istrazi koju su pokrenule saudijske vlasti, Ozahishali je istakla kako smatra da je ona samo formalna i prividna.

“Nakon ubistva Khashoggija oči cijelog svijeta uprte su prema Saudijskoj Arabiji i princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu. Saudijske vlasti pokrenule su ‘prividnu’ istragu i mi ne vjerujemo da će po tom pitanju biti vođen pravedan proces”, poručila je Ozahishali.

‘Saudijska Arabija sije strah’

Naglasila je da saudijski zvaničnici preko ubistva Khashoggija siju strah prema zaštitnicima ljudskih prava i novinarima u drugim zemljama svijeta.

Ona je pohvalila turske zvaničnike, koji ulažu značajne napore kako bi se rasvijetlio slučaj ubistva Khashoggija.

“No, ubistvo Khashoggija, koje se dogodilo pred očima cijelog svijeta, mora biti predmet međunarodne istrage. Amnesty International poziva još jednom da Ujedinjene narode da pokrenu nezavisnu istragu u vezi s ubistvom i svim zločinima počinjenim u sklopu tog ubistva.”

Ozahishali je podsjetila kako su najviši turski zvaničnici ranije ukazivali na to da je potrebno da o slučaju ubistva Khashoggija treba biti vođena međunarodna istraga, prvenstveno turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar vajnskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Skup u Istanbulu podržao je i turski predstavnik Reportera bez granica – RSF Erol Onderoglu.

Nakon izjave za medije, prisutni su ime ulice ispred saudijskog konzulata koja nosi ime “Akasyali Sokagi” simbolično promijenili u “Jamal Khashoggi”.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su, nakon brojnih kontradiktornih tvrdnji, priznale da je Khashoggi ubijen te da nije živ napustio konzulat.

Izvor: Agencije