Stiglitz najavljuje dramatičnu 2012. godinu

Evropa će se nastaviti patiti, a s njom i cijeli svijet, prognozira Stiglitz (EPA)

Američki ekonomista, nobelovac Joseph Stiglitz ocijenio je da će 2012. godina biti gora od ove i da bi to mogla biti posljednja godina eura.
On smatra da su kolaps političkog odlučivanja u SAD-u i ekonomska kriza u Evropi “mačji kašalj” za ono što bi se moglo dogoditi naredne godine, ponajprije zbog nesposobnosti političara da pokrenu prave poteze, umjesto da umjetno održavaju status quo.

“Dan konačne naplate – kada će se euro raspasti ili će Evropa preduzeti odlučne poteze koji će euru obezbijediti normalno funkcioniranje – mogao bi doći već 2012. godine.

Međutim, evropski politički lideri vjerovatno će učiniti sve što je u njihovoj moći da taj dan odgode. Evropa će nastaviti patiti, a s njom i cijeli svijet”, prognozira Stiglitz u analizi za Gulf Times.

Euro se ‘iznad površine’ drži još samo zahvaljujući potezima Evropske centralne banke.

Američki ekonomist smatra da se euro “iznad površine” drži još samo zahvaljujući potezima Evropske centralne banke (ECB), koja, iako to sama nikad neće priznati, efektivno finansira zadužene države.

“Evropske vođe konstantno tvrde da su posvećeni spašavanju eura, ali uporno rade sve kako do toga ne bi došlo. I sami su shvatili da mjere štednje znače usporen rast i vjerovatnu recesiju. Svjesni su da zadužene zemlje bez rasta neće moći otplatiti dugove. Međutim, nisu učinili ništa da bi promovirali rast, već su zapeli u spirali koja vodi ka propasti”, napominje Stiglitz.

Crni dani za SAD

On smatra da Evropu i dogodine čeka isti scenario – mjere štednje, slabe ekonomije, nezaposlenost i rast deficita, jer političari u vidu imaju samo privremeno saniranje problema.


Evropska centralna banka [EPA]

“Crne dane” on predviđa i za SAD, ističući da plan oporavka utemeljen na povećanom izvozu neće “upaliti” upravo zbog problema u Evropi.
Stiglitz smatra da će SAD prave posljedice mjera štednje osjetiti upravo dogodine.

“Politička prepucavanja u predizbornoj godini, začinjena dobrim starim republikanskim inatom, mogla bi rezultirati potpunim ukidanjem poreskih olakšica na plate, što će milioni američkih domaćinstava osjetiti na svom budžetu”, objasnio je Stiglitz.

“Nadam se da se varam i da će naredna godina pokazati da je moj pesimizam bio pretjeran. Međutim, realni faktori sugeriraju da bi to mogla biti posljednja godina eura – simbola pedesetogodišnjeg procesa evropske integracije.

U tom slučaj, 2012. neće biti godina okončanja krize, već početak nove i još strašnije faze najveće ekonomske katastrofe koju je svijet vidio”, zaključuje Stiglitz.

Izvor: Agencije