Stigli turska pomoć i Erdoganovo pismo u SAD

Pismo je stiglo u utorak, zajedno s turskom medicinskom opremom, uključujući zaštitna odjela i maske (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naveo je u pismu američkom kolegi Donaldu Trumpu da se nada kako će Kongres SAD-a bolje razumjeti stratešku važnost međusobnih odnosa kada je riječ o solidarnosti i dijeljenju opreme tokom pandemije korona virusa.

Erdoganovo pismo Trumpu stiglo je u utorak, zajedno s turskom medicinskom opremom, uključujući zaštitna odjela i maske, kako bi se pomoglo savezniku iz redova Sjevernoatlantske alijanse, objavljeno je u srijedu iz kabineta turskog predsjednika.

Kongres je ranije zaprijetio sankcijama Turskoj zbog nabavke sistema S-400 od Rusije, ali je pandemija odložila plan za aktiviranje sistema dok se Ankara fokusira na suzbijanje epidemije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nesuglasice oko Sirije

“Nadam se da ćemo u narednom periodu pokazati duh solidarnosti u pandemiji, da će Kongres i američki mediji bolje razumjeti strateški značaj naših odnosa”, naveo je Erdogan te dodao kako se nada djelovanju “kako nalaže naša zajednička borba protiv zajedničkog problema”.

Tursko-američki odnosi prethodnih godina opterećeni su i nesuglasicama oko Sirije, pošto SAD podržava kurdske paravojne snage u toj bliskoistočnoj državi.

Ranije ovog mjeseca su turski zvaničnici naveli kako je Ankara imala razgovore s Washingtonom oko mogućih rješenja novčanih poteškoća uslijed pandemije.

Izvor: Agencije