Stigli preostali respiratori iz Kine, ali i 20 tona pomoći iz UAE-a

U Sarajevo je stigao i avion s 20 ranije kupljenih respiratora iz Kine, koji su predmet istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine (Fena)

Bosni i Hercegovini isporučena je donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojoj je, uz testove za korona virus te zaštitnu opremu, i 40 respiratora namijenjenih bolnicama.

Pošiljka s 20-ak tona pomoći u Sarajevo je dopremljena posebnim letom divovskog transportnog Boeinga 747 i poklon je vladajuće porodice šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, prenosi Hina.

Pošiljku je na aerodromu preuzela ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja je najavila da će biti ravnomjerno podijeljena na oba entiteta i Distrikt Brčko.

“Svaka pomoć, i najmanja i najveća, koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu biva proslijeđena svima”, kazala je Turković izražavajući zahvalnost države na donaciji, koja uključuje i 100.000 testova na korona virus.

Tvrdnje bh. medija: Stigli neupotrebljivi respiratori

No, prema pisanju portala Klix, riječ je o istim respiratorima koje je Civlina zaštita Federacije BiH ranije nabavila preko poljoprivrednog gazdinstva “FH Srebrena malina”, a koji su neupotrebljivi na bolničkim odjelima intenzivne njege.

Bez ikakve pompe i prisustva bilo kojeg predstavnika vlasti u Sarajevo je u srijedu stigao i avion s 20 takvih ranije kupljenih respiratora iz Kine, dio kontingenta od 100 respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Kupovina kineskih respiratora pretvorila se u aferu jer se ispostavilo da su za 5,3 miliona eura iz budžeta Federacije BiH nabavljeni aparati koji bolnicama ne trebaju, nemaju ovlaštene servisere ni osobe koje bi ih trebale staviti u pogon.

Otvorena istraga

Osamdeset respiratora koji su dopremljeni u aprilu nakon što ih je nabavila kompanija “FH Srebrena malina”, registrirana za uzgoj i preradu voće i povrća, i dalje stoje neraspakirani u skladištu Federalne uprave Civilne zaštite, a takva sudbina čeka i preostalih 20 respiratora dopremljenih u srijedu, prenose bh. mediji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zbog toga je otvorilo istragu, a zbog skandala je suspendiran direktor FUCZ Fahrudin Solak, koji je s vlasnikom “FH Srebrene maline” Fikretom Hodžićem sklopio ugovor o kupovini respiratora.

Izvor: Agencije