Stier: Bosna i Hercegovina mora poštovati ravnopravnost svih građana

Stier je odbacio kritike da se Zagreb miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine (Pixsell)

Zemlje članice Evropske unije složile su se, na hrvatski prijedlog, da se, u okviru potrebne reforme izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini treba poštovati ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih građana te zemlje, izjavio je u utorak hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier.

Ministri vanjskih poslova EU-a raspravljali su u Briselu u okviru Vijeća za opće poslove o proširenju EU-a.

Prvi put se dogodilo da se zemlje članice nisu uspjele usaglasiti oko zaključaka, ali ne zbog zemalja jugoistočne Evrope nego zbog Turske.

Austrija je tražila da se u zaključke o Turskoj unese zamrzavanje pregovora, što nije bilo prihvatljivo za više zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, prenose hrvatski mediji.

Umjesto zaključaka dogovoreno je da slovačko predsjedništvo objavi izjavu predsjedništva u kojoj je sadržano sve što je dogovoreno o zaključcima, a koji nisu mogli biti prihvaćeni zbog turskog pitanja.

Provedba presude Sejdić-Finci

“Na naš prijedlog, na kojem smo zajedno radili sa slovačkim predsjedništvom te s Njemačkom i s Francuskom, da se u kontekstu reforme izbornog zakonodavstva mora poštovati ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata te svih građana Bosne i Hercegovine… Mislim da je to važna poruka”, rekao je Stier.

U usaglašenoj izjavi pozdravlja se početak tehničkog posla na pripremama za izradu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvom u EU-u i potiču bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da se aktivno posvete tom procesu i napreduju u davanju doprinosa za mišljenje Evropske komisije (EK).

Također se podsjeća da će EK u izradi svog mišljenja morati obratiti posebnu pažnju na provedbu presude Sejdić-Finci, koja će doprinijeti uspostavi demokratskog i dobro funkcionirajućeg društva, u kojem će ravnopravnost Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih građana Bosne i Hercegovine biti zagarantirana.

U prvobitnom nacrtu zaključaka pisalo je samo da Evropsko vijeće podsjeća da EK pri izradi svog mišljenja treba obratiti posebnu pažnju na provedbu presude Sejdić-Finci.

Izvor: Agencije