Šteta od požara na splitskom području 5,7 miliona eura

Zbog požara koji su poharali Dalmaciju proglašeno je stanje elementarne nepogode (Reuters)

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović objavio je u subotu na svom Twitter profilu preliminarnu procjenu šteta od požara na splitskom području, koja, bez izgorjelih šuma, iznosi 5,7 miliona eura.

Božinović je s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i lokalnim predstavnicima u subotu obišao područja pogođena požarom Splitsko-dalmatinske županije.

Najavio je da će prioriteti biti jačanje saradnje policije i lokalne samouprave, bolja oprema i podizanje statusa.

U obilasku je iskazao zahvalnost jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima.

“U jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima pokazali ste veliku snagu i patriotizam”, napisao je na Twitteru.

Proglašena elementarna nepogoda

Mijenjanje zračnih struja kod Splita pogodovalo je širenju požara, koji je izbio 17. jula oko 1:00 sat iza ponoći.

Do sada je u njegovom gašenju bio angažiran 801 vatrogasac, 162 vozila vatrogasne zajednice, i to domicilnih vatrogasca, dislociranih snaga sa kopna, kao i pripadnici devet vatrogasnih zajednica županija.

U gašenju su angažirani i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, njih više od 400, Oružanih snaga, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hitne službe, kao i zračne snage Oružanih snaga Hrvatske.

Zbog požara koji su početkom sedmice poharali Dalmaciju, pogotovo splitsko područje, župan Blaženko Boban proglasio je elementarnu nepogodu.

Izvor: Agencije