Šteta od cyber napada do 2022. godine 10.000 milijardi dolara

Cyber napadi izazivaju ogromnu štetu po globalnu ekonomiju (Ilustracija)

Sberbank očekuje da će do 2022. godine šteta za globalnu ekonomiju uzrokovana cyber napadima iznositi između 8.000 i 10.000 milijardi dolara, izjavio je zamjenik izvršnog direktora najveće ruske banke Stanislav Kuznjecov.

Šteta za rusku ekonomiju uzrokovana cyber napadima u 2018. godini iznosila je 1.300 milijardi rubalja (19,6 milijardi dolara), kazao je on u Ruskoj kući u Davosu, u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, prenosi Tanjug.

“Kakav je trend u smislu štete koju cyber napadi uzrokuju globalnoj i ruskoj ekonomiji? Nažalost, predviđamo njen daljnji rast”, rekao je Kuznjecov.

Gubici za rusku privredu

“Do 2022. godine vidimo da, ako se situacija ne promijeni, ta brojka može dostići i 8.000 do 10.000 milijardi dolara. U Rusiji 2018. godine predviđamo gubitak od 1.300 milijardi rubalja”, kazao je Kuznjecov.

Smanjenje procjena globalnog rasta Međunarodnog monetarnog fonda, slabljenje kineske ekonomije, rast pesimizma među svjetskim poslovnim čelnicima i povećanje jaza između bogatih i siromašnih samo su neki od tamnih oblaka koji su se nadvili nad najvećim svjetskim godišnjim okupljanjem bogatih i moćnih u Davosu.

Ovogodišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu počeo je u utorak, a na njemu ne učestvuju ključne svjetske vođe.

Izvor: Agencije