Steinmeier protiv demoniziranja Rusije

Frank-Walter Steinmeier: Bez obzira na Vladimira Putina, ne možemo cijelu Rusiju proglasiti neprijateljima (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je upozorio da ne treba demonizirati Rusiju, podsjetivši da Njemačka zbog historije ima posebnu ulogu u održavanju dijaloga s Moskvom.

On je za sedmični list Bild am Sonntag izrazio zabrinutost zbog subotnjih napada SAD-a, Velik Britanije i Francuske na Siriju, koji su, po njegovom mišljenju, prvi put ozbiljno povećali opasnost od direktnog sukoba između ruskih i američkih vojnih snaga.

“Ovo je drugi korak u eskalaciji odnosa između Rusije i SAD-a”, kazao je Steinmeier, koji je dužnost njemačkog ministra vanjskih poslova obavljao dva puta.

Protjkerivanje diplomata, trovanje špijuna

Zračni napadi na Siriju, čiji je cilj bio uništiti sirijska postrojenja za hemijsko oružje, još više su pojačali napetosti između Zapada i Moskve.

Napetost između dviju zemalja je na novom nivou u posthladnoratovskom razdoblju nakon protjerivanja više od 130 ruskih diplomata, u znak odmazde za napad na bivšeg dvostrukog ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, za koji Zapad okrivljuje Rusiju.

Sirijski režim negira korištenje hemijskog oružja protiv civila, a Rusija poriče da stoji iza napada nervnim otrovom na nekadašnjeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju 4. marta.

Galopirajuće udaljavanje Rusije i Zapada

Steinmeier kaže da dokazi jasno upozoravaju na rusku umiješanost, koja “jest alarmantna”, no pritom dodaje: “I galopirajuće udaljavanje Rusije i Zapada nas mora zabrinuti, zbog posljedica koje daleko nadilaze ovaj slučaj. Zapravo je nestao temelj za bilo kakvo međusobno povjerenje.”

Steinmeier je pozvao njemačke političare da ostave otvorena vrata dijalogu s Moskvom i izbjegavaju nazivati Rusiju i njen narod neprijateljima.

“Bez obzira na ruskog predsjednika Vladimira Putina, ne možemo cijelu Rusiju, zemlju i njen narod proglasiti neprijateljima. Historija govori protiv takvog stava, a i puno je toga na kocki”, smatra njemački predsjednik.

Izvor: Agencije