Steinmeier poručio Erdoganu: Ne rušite ono što se godinama gradilo

Steinmeier: 'Način na koji gledamo na Tursku karakterizira zabrinutost' (EPA)

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier upozorio je u srijedu, u svom prvom predsjedničkom govoru, turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da riskira da uništi sve što je njegova zemlja postigla posljednjih godina.

Između Turske i Njemačke, a kao i s drugim evropskim državama, postoji razdor zbog želje turskih vlasti da održavaju mitinge u cilju skupljanja podrške dijaspore na referendumu u Turskoj, zakazanom za 16. april, na kojem Erdogan želi proširiti svoja ovlaštenja.

Evropske države nisu izdale dozvolu za održavanje takvih mitinga, što je napravilo još dublji razdor u odnosima Turske i drugih država.

‘Prekinite s poređenjima s nacistima’

“Način na koji gledamo na Tursku karakterizira zabrinutost da se sve što se gradilo godinama i decenijama urušava”, rekao je Steinmeier u inauguralnom govoru.

Turska je u više navrata optužila Njemačku da se koristi “nacističkim taktikama” pri zabrani mitinga.

Direktno se obraćajući Erdoganu, Steinmeier je istakao da turski predsjednik “ugrožava sve što je, zajedno s drugima, gradio”.

“Prekinite s užasnim poređenjima s nacistima! Ne presijecajte veze onih ljudi koji žele partnerstvo s Turskom! Poštivajte vladavinu prava i slobodu medija i novinara! I oslobodite Deniza Yucela!”, rekao je Steinmeier.

Yucel je dopisnik njemačkog Welta. Ima tursko i njemačko državljanstvo, a uhapšen je prošlog mjeseca u Turskoj.

Izvor: Agencije