Steinmeier: Erdogan kroji Tursku po svom ukusu

Za funkciju njemačkog predsjednika, Steinmeier je neuobičajeno žestoko kritizirao turskog kolegu (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier neuobičajeno je oštro kritizirao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekavši da “kroji zemlju po svom ukusu”.

Za funkciju njemačkog predsjednika, Steinmeier je neuobičajeno žestoko kritizirao turskog kolegu.

“Turski predsjednik pokušava zemlju prekrojiti po svom ukusu. Ostaci oporbe i kritičara se trpaju u zatvor”, rekao je Steinmeier.

Pozdravio je nove smjernice njemačke politike prema Turskoj, koje je prije nekoliko dana najavio ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Gabriel je nedavno najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje njemačkog aktivista za ljudska prava i dodao da će Nemačka razgovarati s partnerima u Europskoj uniji o europskim aspiracijama Turske.

‘Politika Turske šteti Turcima u Njemačkoj’

Rekao je tada da Berlin više ne može biti jamac njemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

“Ono što se događa u Turskoj ne možemo šutke gledati. Radi se i o samopoštivanju Njemačke”, rekao je Steinmeier i kao ostale zemlje u kojima postoje “autoritarne strukture” naveo Mađarsku i Poljsku.

Dotaknuo se i odnosa Njemačke i Turske te ustvrdio da sadašnja politika Ankare šteti građana Njemačke s turskim korijenima, kojih je oko tri milijuna.

“Boli kada svakodnevno vidite da Ankara sada ruši mostove koje su mnogi posljednjih godina gradili”, rekao je njemački predsjednik.

Strance u Njemačkoj pozvao je da poštuju tradicije i pravila koja vrijede u toj zemlji.

Steinmeier je u velikom ljetnom intervjuu za javni servis ZDF strance pozvao da uče njemački jezik i da se integriraju.

SAD je i dalje pouzdan partner

“Domovina je tamo gdje ja razumijem druge i gdje drugi razumiju mene. No, za to je potrebno poznavanje jezika”, kazao je njemački predsjednik.

Procijenio je da će integracija izbjeglica koji su u posljednje vrijeme stigle u Njemačku vjerojatno trajati “nekoliko desetljeća”.

Na pitanje smatra li SAD još uvijek pouzdanim partnerom, Steinmeier je odgovorio kako “još nikada u povijesti nije vladalo toliko nesigurnosti” u odnosima između Berlina i Washingtona.

No, smatra da “SAD nije samo trenutna politika i administracija”.

Izvor: Agencije