Stefanović: Tvrdnje o specijalcima iz Srbije su skandalozne

'Mektićevo ponašanje je potpuno nedobronamjerno prema Srbiji i građanima Srbije', tvrdi Stefanović

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je “više nego skandaloznim” tvrdnje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića o navodnom sudjelovanju pripadnika srbijanske policije u intervenciji koja je provedena u Banjoj Luci prilikom hapšenja pripadnika grupe “Pravda za Davida”.

Mektić je rekao da “ne isključuje mogućnost da su u policijskoj intervenciji u Banjoj Luci učestvovali pripadnici Specijalne policije iz Srbije”.

“Pored činjenice da su i Ministarstvo unutrašnjih poslova i predsednik Republike Srbije [Aleksandar Vučić] u potpunosti demantovali bilo kakvo učešće naših pripadnika u događajima u BiH, podsetiću da Mektić, kao ministar bezbednosti, ima kontrolu i nad graničnom policijom, tako da svakako može da zna i ko ulazi i ko izlazi iz BiH”, rekao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

Ocijenio je Mektićevo ponašanje kao “potpuno nedobronamerno prema Srbiji i građanima Srbije”.

“Očigledno je da ovakva izjava ima za cilj stvaranje dodatne nestabilnosti u regionu i narušavanje odnosa između srpskog naroda koji živi u Srbiji i u Republici Srpskoj. Kao ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, još jednom u potpunosti odbacujem tvrdnje da je bilo koji pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovao u događajima u Banjaluci jer se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i entiteta”, poručio je Stefanović.

Mektić: Naravno da neće priznati

“Naravno da to niko neće priznati i da će to sada svi demantovati, ali u Banjaluci se i juče i danas javno govori o tome da su takve jedinice došle iz Srbije da pomognu Miloradu Dodiku. Znam neke izvore informacija, ali u ovom momentu ne bih direktno govorio o tim izvorima”, rekao je Mektić.

U izjavi bh. medijima naveo je kako događanja u Banjoj Luci “predstavljaju diktatorsku demonstraciju nepotrebne sile, ali ujedno predstavljaju i smišljenu akciju kako bi se pokazalo da će se obračunati sa svima koji ne misle onako kako je to u interesu režima na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata”.

“Vlast je zloupotrijebila ovaj slučaj kako bi građanima pokazala da će svako ko misli drugačije od onoga što je u interesu vladajućeg režima dobiti brutalan odgovor policije, kako su to juče demonstrirali u Banjaluci sa prstom na obaraču automatske puške, sa potezanjem pištolja i slično prema građanima koji su se spontano našli na Trgu Krajine”, rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, “policijska akcija je bila poruka svim građanima koji se na bilo koji način suprotstave diktatorskoj ideologiji”.

Izvor: Agencije