Stefanović: Skupovi u Hrtkovcima zabranjeni zbog sigurnosti

Radikali su najavili da će održati skup u Hrtkovcima na 26. godišnjicu okupljanja nakon kojeg je uslijedilo iseljavanje Hrvata (Al Jazeera)

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da su svi najavljeni politički skupovi u Hrtkovcima zabranjeni.

Takva bi okupljanja, rekao je, mogla dovesti do narušavanja javnog reda i mira iako “u samim pozivima nema najave nasilja”, prenosi Tanjug.

Kako je objasnio Stefanović, ustanovljeno je da je “već došlo do uznemirenja građana ovog malog mesta”.

No, predsjednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, usprkos zabrani policije, ne odustaje od odlaska u Hrtkovce 6. svibnja.

‘Radikalski đurđevdanski uranak’

Kaže da tamo “neće mitingovati već će se razmileti” te poručio kako će to biti “radikalski đurđevdanski uranak”.

“Nema nikakvog razloga za zabranu. Nama ne smeta kontramiting, jer postoji tačno mesto gde ćemo mi biti”, kazao je Šešelj.

Radikali su najavili da će održati skup u Hrtkovcima na 26. godišnjicu okupljanja nakon kojeg je uslijedilo iseljavanje Hrvata iz tog vojvođanskog sela, za što je Šešelj pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove pravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Na Šešeljevu najavu reagirali su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka, rekavši da će se suprotstaviti okupljanju radikala.

‘Skupovi bi bili štetni’

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, ministar Stefanović istaknuo je da on, kao ministar policije, “nije pozvan da ocenjuje političku motivaciju jedne ili druge strane već da proceni bezbednosni aspekt”.

“Siguran sam da ima građana Hrtkovaca koji misle različito i koji bi se okupili na oba skupa. Procena MUP-a je da bi ti skupovi, ukoliko bi bili održani, bili štetni i zato su svi skupovi zabranjeni”, objasnio je Stefanović. 

Na kritike da policija ima prevelike ovlasti kad je u pitanju okupljanje građana i izražavanje slobode govora Stefanović je rekao da, po novom zakonu, policija nije državni organ koji donosi posljednju odluku o nekom skupu nego je to Upravni sud Srbije. To je, kako je naveo, “rešenje koje je liberalnije nego u nekim evropskim državama”.

Samo se Šešelj žalio na zabranu

“Koliko znam, samo se predsednik Srpske radikalne stranke [Vojislav Šešelj] žalio na zabranu skupa, dok se druge stranke nisu žalile”, rekao je Stefanović.

Upitan kako misli spriječiti najavljeni dolazak radikala “preko njiva i livada”, Stefanović je odgovorio da je nemoguće držati sve ulice i prostore oko sela, ali da “misli da će se bilo ko teško probiti do centra Hrtkovaca”.

Komentirajući kritike da je zabranom svih skupova postavio u istu vrijednosnu ravan stavove Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine u vezi s događanjima u Hrtkovcima, Stefanović je ponovio da nije ocjenjivao vrijednosne aspekte nego što je najbolje za građane Hrtkovaca kad je njihova budućnost u pitanju.

Izvor: Agencije