Stefanović: Policija neće dozvoliti okupljanja u Hrtkovcima

Šešelj je u Haagu proglašen krivim za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima (EPA)

Policija neće dozvoliti bilo kakva okupljanja u Hrtkovcima, izjavio je ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, reagirajući na najave dolaska srpskih radikala i Vojislava Šešelja u to vojvođansko selo.

Radikali su najavili da će održati skup u Hrtkovcima na 26. godišnjicu okupljanja nakon kojeg je uslijedilo iseljavanje Hrvata iz tog vojvođanskog sela, za što je Šešelj pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove osuđen na 10 godina zatvora.

Potom su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka odgovorili da će se suprotstaviti tom okupljanju.

“Više političkih organizacija je najavilo moguće skupove u Hrtkovcima. Država Srbija neće dozvoliti ugrožavanje javnog reda i mira i bilo kakvih sloboda građana”, rekao je ministar Stefanović odgovarajući na pitanje Tanjuga hoće li MUP Srbije dozvoliti održavanje političkih skupova u tom selu.

“Što se nas tiče, građani mogu da budu potpuno mirni i spokojni, a politički skupovi mogu da se manifestuju u Skupštini Srbije i neka tamo, na zakonom predviđen način, narodni poslanici sučeljavaju svoja mišljenja”, rekao je Stefanović.

 

Reakcije Čanka, Jerkov i Božovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka najavili su za 6. svibnja u Hrtkovcima prosvjede ukoliko srbijanska policija ne zabrani okupljanje radikala u tom mjestu. Najavili su to čelnik Lige Nenad Čanak i zastupnica demokrata u srbijanskom parlamentu Aleksandra Jerkov.

“Vojislav Šešelj u svom govoru u Hrtkovcima [1992. godine] jasno kaže da Hrvati nemaju šta da traže u Srbiji, osim onih koji su ratovali zajedno s njim. Zbog toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine prijavila skup u Hrtkovcima za 6. maja gde ćemo okupiti ljude koji žele da se sete naših i izjava od tog 6. maja 1992. godine te naše parole – ‘Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo”, podsjetio je Čanak.

Prema Čankovima riječima, Šešelj i Srpska radikalna stranka su “sramota države, sramota Evrope i sramota opšte prakse”.

I dužnosnik Demokratske stranke Balša Božović potvrdio je da će sa stranačkim kolegama otići u Hrtkovce, kako bi zaštitili sugrađane ako radikali i Šešelj odu tamo na najavljeni skup.

“Ukoliko državni organi nemaju nikakvu nameru da stanu na put osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i sankcionišu njegove najave da će svoje ratne zločine ponoviti, bićemo primorani da to uradimo sami i sami zaštitimo ljude kojima Šešelj ponovo preti proterivanjem i nasiljem”, naveo je u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim riječima, Šešeljeva najava odlaska u Hrtkovce je “posledica višednevnog ignorisanja njegovog ponašanja, iako su u više slučajeva državni organi bili dužni da reaguju”. 

“Ukoliko se Šešelju dopušta da bude poslanik, ćuti na njegove pretnje narodnim poslanicima, ne sankcionišu njegove najave da čeka da ponovi svoja sramna dela, jedino sto nam ostaje jeste da sami štitimo naše sugrađane od zla”, poručio je Božović.

Šešelj: Policija nema osnova da zabrani skup

Čelnik Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj smatra da policija nema nikakvog osnova da zabrani najavljeni skup radikala u Hrtkovcima, te je potvrdio da je skup uredno prijavljen i da će biti održan.

“Skup je uredno prijavljen, imaćemo redarsku službu i to će biti miran politički skup – đurđevdanski radikalski uranak. Kao što je miran skup bio i 1992. godine, jer ni tada nije bilo incidenata. Nema razloga za zabranu”, rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koje je naslijedilo predmete Haaškog suda, osudilo je nedavno vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja za zločine protiv čovječnosti, odnosno da je odgovoran za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992.

Šešelj je osuđen na deset godina zatvora, ali mu je sud priznao vrijeme provedeno u haškom pritvoru, pa je ostao na slobodi, te je i dalje zastupnik u srbijanskom parlamentu.

Izvor: Agencije