Stefanović: Pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti

Stefanović: Gađanje policije ne može bez odgovora države (Tanjug)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije da je nasilje na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji pokazatelj želje da se nasilno preuzme vlast, bez učešća na izborima.

“Jasno je da se trenutna situacija na ulicama gradova može opisati kao ogoljeno nasilje i pokušaj da se nasiljem, fizičkim obračunom, nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i učešća na izborima”, poručio je Stefanović.

Stefanović je rekao da su demonstranti različitim predmetima napadali policiju.

“Mogli ste da vidite da na različite načine spinuju u predstavljanju šta je istina. Uveren sam da su građani Srbije, danas kroz postupke ljudi koji su došli ispred Skupštine, mogli da vide potpuno mirno i uzdržano ponašanje policije, koja je bila potpuno povučena, trpela gađanje bakljama, kamenicama, velikim po dva i tri kilograma”, rekao je Stefanović.

‘Uzdržana policija i nasilni demonstranti’

Dodao je kako su policajci i pored svega bili suzdržani i da su krenuli u intervenciju “tek kada su njihovi životi bili u opasnosti”, prenosi Tanjug.

“Krenuli su u intervenciju kada je nasilje postalo neizdrživo i kada su im životi bili u opasnosti, kada su pokušali da ih tuku zaštitnim ogradama, pa čak i lopatama”, rekao je Stefanović.

Istakao je da je 10 policajaca povrijeđeno i da su jednom policajcu polomljene obje noge.

“Imamo videosnimke svega onog što je bacano na policiju”, ukazao je on, dodajući da je u Novom Sadu privedena osoba koja ja bacila Molotoivljev koktel.

‘Nezakonit protest’

“Privešćemo svakoga ko se bude drznuo da fizički ugrozi bilo kog čoveka”, poručio je Stefanović i kazao da će svako ko je bacio kamenicu i ugrožavao policiju odgovarati i biti strogo kažnjen.

Dodao je da će biti otkriven svako ko je napao policiju i da i pored maski imaju načina da saznaju, te da će se policija potruditi da pribavi dovoljno dokaza da optužbe budu čvrste i da zakon bude brzo sproveden.

Također je rekao kako je ovaj protest bio nezakonit, jer ga niko nije prijavio.

“Epidemiološke mere nisu poštovali unazad nekoliko meseci. To pokazuje da se nije radilo o koroni, niti merama vezanim za virus, već samo o čistom nasilju. Čekali su, a kada nisu postigli efekat provokacijom policije, oni su krenuli u napad”, poručio je Stefanović.

Izvor: Agencije