Stefanović: Moguće proglašenje vojske Kosova 28.novembra

Srbija je pripremila neke moguće scenarije koji bi se mogli dogoditi i odgovore na njih, kaže Nebojša Stefanović (Tanjug)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da postoji mogućnost da administracija Kosova 28. novembra, kada obeležava Dan zastave, proglasi formiranje vojske Kosova.

Komentarišući tu mogućnost, on je za Radio-televiziju Srbije rekao da bi to bilo u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima te da očekuje da reaguju NATO i Evropska unija, kao garanti tih sporazuma.

Kako je rekao, “Priština radi na tome da taj datum bude momenat proglašenja, čak i ako je to suprotno i ustavima i propisima koje je sama Priština donela, međunarodnim sporazumima, Rezoluciji 1244 [Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija] i samim garancijama NATO-a”.

“Nema ni podrške Srba za to”, naveo je Stefanović, dodajući da samo mogućnost takve odluke izaziva veliku zabrinutost Srba na Kosovu.

Čeka se odgovor NATO-a i EU-a

“Naša ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i sve službe analizirali su sva saznanja koja mi imamo o tome i pripremili neke moguće scenarije koji bi mogli da se dogode i, naravno, odgovore Srbije. Ali, pre svega, želimo da na ozbiljan način razgovaramo sa partnerima koji su i bili garant – NATO i EU, da tako nešto ne može da se dogodi”, kazao je Stefanović.

On je ocenio da je to ozbiljno pitanje i da, pre svega, očekuje odgovor od NATO-a i EU-a.

“Da li su spremni da na nepravni način, na potpuno brutalno kršenje, pa čak i unutrašnjih propisa Kosova, da li su spremni da to prihvate po cenu nestabilnosti u regionu i po cenu svega što su i oni sami obećali ili će nešto konkretno preduzeti?”, rekao je Stefanović.

On je kzao i da su na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, održanoj u petak, službe Srbije dobile određene zadatke, imajući u vidu najavljeno formiranje vojske Kosova i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola, na čijem će dnevnom redu biti i zahtev Kosova za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju, čemu se Srbija protivi.

Izvor: Agencije